8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Muzej grada Koprivnice

Restaurirane umjetnine vraćene u Zbirku naivne umjetnosti, uskoro ih možete vidjeti kao dio stalnog postava
R

Slike su ljetos odvezene u zagrebačke radionice, a u petak 24. studenog vraćene su u Muzej grada Koprivnice

Ne propustite

Ciklus zaštitnih radova na Zbirci naivne umjetnosti za 2023. godinu zatvoren je nedavnim povratkom tri restaurirane umjetnine, prema unaprijed određenom Planu preventivne zaštite, konzervacije i restauracije Muzeja grada Koprivnice za razdoblje 2020. – 2024. godine kojim su, nakon pregleda Zbirke i konzultacija s restauratorima, utvrđeni prioriteti djelovanja.

Prema Planu, konzervatorsko-restauratorski radovi nastavljeni su u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu. Slike su ljetos odvezene u zagrebačke radionice, a u petak 24. studenog vraćene su u Muzej grada Koprivnice.

Riječ je o slikama Mirka Viriusa i Franje Mraza, pripadnika prve generacije Hlebinske škole. Prošecija Mirka Viriusa imala je najvidljivija oštećenja u znatnim gubicima slikanog sloja, posebice u gornjoj trećini slike, te oštećenjem uz donji rub nastalim djelovanjem vlage. Gubitak boje primijećen je i na Mrazovom akvarelu Selo Levača – Markitin konak, uz manja oštećenja i sloj površinske nečistoće koja je prekrivala i Verestuvanje. Uz rub platna i okvira bila su prisutna manja oštećenja, boja se mjestimice počela odizati s platna, a na nekoliko mjesta uočavao se i gubitak oslika, mjestimice i do platna. Sva ova oštećenja uspješno su sanirana zahvaljujući brzoj reakciji i provedbi zaposlenika Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu.

Osim što pripadaju u same početke formiranja Hlebinske škole, ove umjetnine pokazuju i svojevrsni razvojni put naivnih umjetnika koji su do slika na staklu došli istraživanjem drugih materijala – od crteža i akvarela na papiru do ulja na platnu. Tematika svakodnevnog života ovdje se proteže od tipičnih poslova do surovih bilježenja seoskog života i smrti koja otkriva naličje svijeta živućih uz postelju umirućeg.

– Veselimo se predstavljanju obnovljenih umjetnina u jednom od naših nadolazećih stalnih postava – poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×