22.9 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obratili se i pravobraniteljici

Revoltirani roditelji srednjoškolaca ‘ustali’ protiv profesorice kemije: Priča im o grudima Maje Šuput, suprugu kojeg je ganjala po oranici, renoviranoj kuhinji, ogovara kolege…
R

Pismenim putem obratili smo se dotičnoj nastavnici i zamolili ju da nam komentira sve navode koji su došli do naše redakcije, no niti nakon pet dana nismo dobili njezin odgovor

Ne propustite

Zabrinuti su roditelji koprivničkih srednjoškolaca smjera Fizioterapeutskog tehničara, a razlog njihove zabrinutosti jest profesorica kemije u koprivničkoj Srednoj školi (ime poznato redakciji), koja predaje njihovoj djeci, učenicima drugog razreda.

U nekoliko navrata javili su se u našu redakciju kako bi nam rekli da se osjećaju nemoćno i da ne znaju gdje da više potraže pomoć, a mi smo ih iz tog razloga, zainteresirani navodima, zamolili da nam pobliže pojasne što ih toliko muči i zašto su u brizi.

Naime, zgroženi su činjenicom, kako sami govore, da sat kemije kod dotične profesorice nema veze s učenjem gradiva, već sa slušanjem raznih priča iz njezina osobnog života, ali i života njezinih susjeda, poznanika.

– Problemi postoje iz generacije u generaciju i mi nismo jedini koji se suočavaju s time, samo dosad nitko nije izašao u medije s ovime – rekli su nam okupljeni, zabrinuti roditelji.

U samom početku, kažu nam, nisu obraćali pozornost na to što im djeca govore, mislili su ‘pa imali smo i mi svakakve profesore’, no s vremenom su počeli primjećivati da priče postaju sve čudnije.

– Jedna mama je u našoj grupi postavila pitanje na tu temu nakon nekog vremena. Pitala nas je kaj mi mislimo o tome kaj djeca pričaju i onda se sve počelo razvezivati. Ispada da ona pet minuta priča o kemiji, a ostalih 40 nešto što mi svom djetetu ne bismo nikad ispričali – pojasnili su nam roditelji.

Da bismo vam dočarali o čemu se točno radi, u nastavku vam donosimo neke od dojmova učenika i njihovu stranu priče o satu kemije.

Koristimo ovu priliku da opišemo kako izgleda sat kemije s profesoricom

 

Profesorica nam tijekom sata priča o svom privatnom životu, što je za mene poprilično uznemiravajuće.

Npr:

– Kako se njezin susjed pokušavao objesiti u štaglju samo kako bi privukao pažnju na sebe

– Kako je vodila razne sporove na sudu

– Kako je svog supruga naganjala po oranici, jer joj se nije javio na telefon kada ga je zvala

– Priča o hibridnom autu kojeg ima

– Koliko je koštala njezina kuhinja, nadstrešnica

– Kako njezini roditelji nikada ne zovu nju, nego im je važan samo njihov sin, takozvani “doktor“ jer je završio “samo” veterinu

– Komentira ima li Maja Šuput prave ili silikonske grudi, kako je njezin suprug uspoređivao njene i Majine grudi i da bi trebala ići na operaciju da ih poveća

– Ogovara nekolicinu profesora u školi koji nam predaju

– Da neki nemaju završen stručni ispit

– Stručnu spremu, doktor nije doktor i sl.

– Komentira odijevanje svojih kolegica, njihov privatan život

Nakon što su djeca rekla roditeljima što se zbiva, isto su napisala na papir te je sve dostavljeno njihovu razredniku kao i ravnatelju Srednje škole Koprivnica, Mariju Latinu. Dosad su održana četiri roditeljska sastanka na tu temu, a situacija se još nije iskristalizirala. Odnosno, roditelji nisu zadovoljni što nastavnica nije već udaljena sa sata.

– S jednog sastanka je dotična nastavnica demonstrativno otišla govoreći kako mi ne želimo da ona predaje našoj djeci, na što smo mi rekli da stvarno to ne želimo – dodali su roditelji.

Napomenuli su kako je provedena anketa u kojoj se i druge razrede pitalo o nastavnici i njezinu predavanju, no napominju kako su “sva djeca lagala jer se boje” te dodaju.

– U drugim razredima je pričala kako su se naša djeca žalila i kako će zbog toga požaliti i tako plaši i druge učenike – smatraju.

Istovremeno su roditelji uputili pisani prigovor prema Srednjoj školi Koprivnica u kojem su zatražili da se zbog odnosa profesorice prema djeci provede inspekcija njezinog rada te procjena psihijatara, a u konačnici i zabrana rada s djecom.

Pisani prigovor prenosimo u cijelosti.

Pisani prigovor Srednjoj školi Koprivnica // Ustupili: Roditelji srednjoškolaca

Odmah nakon pisanog prigovora i održanog roditeljskog sastanka, spomenutoj profesorici u nadzor sata došli su pedagoginja i ravnatelj. Naravno, dolazak na sat morali su najaviti.

Dojmove učenika nakon odrađenih satova pod ‘budnim okom’ ravnatelja i pedagoginje prenosimo u cijelosti.

Kada su na sat došli ravnatelj i pedagoginja bila je vrlo ljubazna i sat je održavala pomoću prezentacija, puštajući slajdove da nismo stigli prepisivati. Po završetku sata rekla je da će nam prezentaciju poslati na Teams, no poslala ju je tek sljedeći sat kada smo ju na to podsjetili. I tada je komentirala kako ona ne misli na nas isto kako i mi ne mislimo na nju.

Kada na satu nema pedagoginje ili ravnatelja sve gradivo diktira s papira, uz jedan do dva primjera.

Smatram da nam profesorica daje minimalnu količinu informacija vezanih uz gradivo, a kada nas ispituje traži od nas detaljno objašnjenje i odgovore, doslovno od riječi do riječi kako je ona rekla.

S obzirom na sve ove događaje, kontaktirali smo ravnatelja Srednje škole Koprivnica te ga pitali je li upoznat s čitavom situacijom i kako sve navedeno komentira.

– Počelo je sve u prosincu prošle godine, a nakon što su se roditelji požalili išli smo odmah u nadzor na više njezinih sati. Imali smo i roditeljski sastanak na kojem je bila i kolegica, a nadzor su provele i stručne službe. Prigovor koji su roditelji poslali Školi, proslijeđen je i na Ministarstvo te je u siječnju u školu na njezin sat došao nadzor iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Gospođa savjetnica zadužena za kemiju prisustvovala je nastavi i sada čekamo njezino rješenje. Imali smo i Inspekcijski nadzor nakon toga, tako da ne mogu ništa komentirati, jer trenutno postupamo kako nam oni kažu – rekao je Latin te dodao da je Inspekcijski nadzor proveo sve što je trebao, prikupljene su i izjave, no rješenje Škola također još uvijek čeka.

Prije školskih praznika učenici su markirali kemiju, a neki od roditelja su ih došli podržati pred školu. Evo što o tome misli ravnatelj.

– Da, markirali su dva sata, svi osim jednog učenika. A gledajte, od sad će netko uvijek biti prisutan na tom satu. To je sve što sada možemo napraviti dok ne dobijemo upute od nadležnih službi. Na prvi prigovor smo sve poduzeli i sad čekamo rješenja – dodao je Mario Latin.

Istina je da svaki nadzor unaprijed treba biti najavljen, osim onaj proveden od strane ravnatelja, ali samo u slučaju da je sam na tom satu. To, objektivno gledajući, daje vremena svakome da se za taj sat pripremi onako kako želi.

– Ne mogu općenito komentirati njezin sat kemije, jer mi kemija nije struka. Svi osim mene moraju najaviti dolazak na sat, čak i naša pedagoška služba – rekao je te dodao kako trenutno moraju postupati u skladu s dobivenim uputama koje pak još uvijek čekaju.

Roditelji su revoltirani, govore nam kako im je nastavnica rekla da su njihova djeca razmažena, kako imaju nizak prag stresa. Nije im jasno zašto se tako dugo mora čekati na rješavanje situacije, pogotovo u situaciji kada su njihova djeca sada izložena jednom vidu osvećivanja, jer su se usudili usprotiviti. Dodajmo da su se prošli tjedan pismenim putem obratili i Pravobraniteljici za djecu.

Dopis dječjoj pravobraniteljici // Ustupili: Roditelji srednjoškolaca
Dopis dječjoj pravobraniteljici // Ustupili: Roditelji srednjoškolaca

Za sam kraj nezadovoljni roditelji (o.p. imena poznata redakciji) rekli su nam kako se nadaju da će ovoj priči stati nekako na kraj, kako radi svoje, tako i radi druge djece koja će tek postati njezini učenici.

– Mislimo da takvoj osobi nije mjesto u obrazovnoj ustanovi. Stavimo na stranu ocjene naše djece, to je sad nebitno. Pričati o veličini svojih grudi djeci u tim godinama, to nema veze s vezom. Mi znamo kako njezina kuća izgleda, koliko što košta, kakvu ima kuhinju, kakav auto vozi, gdje joj je svekar, kakav krov ima, koga je naganjala, koga je tukla. To naša djeca ne moraju slušati na svom satu kemije – zaključili su roditelji.

Spomenimo na kraju, pismenim putem obratili smo se dotičnoj nastavnici i zamolili ju da nam komentira sve navode koji su došli do naše redakcije, no niti nakon tjedan dana nismo dobili njezin odgovor.

Neslužbeno smo doznali da je naš e-mail zaprimila.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×