5.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VIJESTI IZ MUZEJA

Robert Čimin promaknut u zvanje muzejskog savjetnika i izlazi mu prva autorska knjiga
R

Radi se o najvišem mogućem muzejskom zvanju, kojeg je u koprivničkom muzeju do sada nosio tek Zorko Marković sredinom 1990-ih godina

Ne propustite

Na adresu Muzeja grada Koprivnice stiglo je rješenje kojim je ravnatelj Robert Čimin od Ministarstva kulture i medija promaknut u zvanje muzejskog savjetnika. Radi se o najvišem mogućem muzejskom zvanju, kojeg je u koprivničkom muzeju do sada nosio tek Zorko Marković sredinom 1990-ih godina, a u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj (izuzev Zagreba) tek nekoliko muzealaca zaslužilo je takvo zvanje.

Čitav postupak evaluacije prijave trajao je nešto više od godine dana, temeljem vrednovanja od strane stručnog povjerenstva donesen je prijedlog promaknuća, a koji je potom potvrdila i ministrica kulture. U muzejsko-galerijskim ustanovama temeljno zvanje jest kustos kojim se postaje na temelju osnovnog zvanja (arheolog, etnolog, povjesničar, povjesničar umjetnosti i sl.) i položenog stručnog ispita pri Muzejskom dokumentacijskom centru. Takav ispit Čimin je položio još 2009. godine s temom „Tipološka analiza posuđa koprivničke franjevačke zajednice s kraja 17. i prve polovine 18. stoljeća“. Uslijedilo je 2015. godine napredovanje u muzejskoj struci promicanjem u zvanje višeg kustosa i konačno potonjim rješenjem u zvanje muzejskog savjetnika.

Važno je naglasiti da su takva stručna napredovanja propisana posebnim pravilnikom kojim je potrebno prikupiti određeni broj bodova na svim područjima muzejskog i znanstvenog djelovanja, a moguće je napredovanje čim se stvore uvjeti i skupi minimalno tisuću bodova. Čimin je u tom razdoblju bio autor desetak muzejskih izložbi, urednik Podravskog zbornika u zadnjih deset izdanja, urednik petnaestak drugih knjiga, voditelj brojnih arheoloških istraživanja, sudionik znanstvenih i stručnih skupova gdje redovito predstavlja rezultate svog rada, autor većeg broja znanstvenih i više desetaka stručnih članaka, a u drugom mandatu obnaša i dužnost ravnatelja Muzeja.

Uz sve to, 2020. godine završio je poslijediplomski doktorski studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom „Razvoj i prostorna organizacija srednjovjekovnih posjeda na području Gornje Komarnice“, što će u vidu znanstvenog monografskog izdanja naslova „Arheološki genom Podravine“ od strane izdavačke kuće Meridijani biti svečano predstavljeno u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić 26. travnja 2022. godine u 19 sati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×