muzej grada koprivnice

Rođendan poznatog virovskog scenografa Drage Turine proslavit će se u četvrtak u Galeriji Koprivnica

Iskoristite priliku i upoznajte Čarlijev svijet iza kulisa, samostalnim posjetom ili razgledom izložbe uz stručna vodstva u Galeriji Koprivnica u četvrtak u dva termina, u 13 i 17 sati. Ulaz u Galeriju je slobodan, a vodstvo je besplatno za sve posjetitelje.

15:54h
0
Foto: GDCK Koprivnica

U Muzeju Grada Koprivnice bliži se zatvaranje izložbe o Dragi Turini i njegovom životu s druge strane scenografija koje je od ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća uspješno smišljao i napravio za brojne kazališne predstave, filmove, televizijske emisije i javna događanja.

– Čarlijeve igračke u Muzeju grada Koprivnice prvi puta su predstavljene na ovaj način i ovom broju, kako bi Turini zahvalili u rodnom kraju na svemu što je tijekom života napravio i ne bi li vas podsjetili na radost koju osjećamo kada sklapamo šarene oblike u nešto novo – kažu iz Muzeja.

U zadnjem tjednu izložbe proslavit će se njegov rođendan u četvrtak, 6. svibnja.

Iskoristite priliku i upoznajte Čarlijev svijet iza kulisa, samostalnim posjetom ili razgledom izložbe uz stručna vodstva u Galeriji Koprivnica u dva termina, u 13 i 17 sati. Ulaz u Galeriju je slobodan, a vodstvo je besplatno za sve posjetitelje.

Rođen u Virju nedaleko Koprivnice u vrijeme Drugog svjetskog rata, Turina je studirao u Zagrebu gdje 1965. započinje svoj scenografski rad u studentskim kazalištima, a od tada je ostvario više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu. U vremenima velikih redatelja u Hrvatskoj Drago Turina Čarli svojim je scenografijama bio ravnopravni dionik njihovih kazališnih majstorija. Od 1969. godine bio je član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a Nagradu ULUPUH-a za životno djelo dobio je 2018. godine.

Danas je scenografija Drage Turine inspiracija za mlade, putokaz avangardne prošlosti za budućnost. Njegova scenografska rješenja polaze od sadržaja predstave do poruke koju predstava nosi, od ciljane publike i mjesta izvođenja do ugođaja kojim postiže punu kazališnu čaroliju; od praktičnosti izvedbe do prostorno-vremenske i dramaturške efektnosti; od jednostavnih rekvizita i simbola do skladnih i složenih, mobilnih cjelina.

Zahvaljujući tehničkoj vještini inženjera strojarstva i brodogradnje, Drago Turina unapređivao je scenografiju nepresušnim izobiljem inovacija, a pritom je organizirao i kreirao mehanizme kojim će ostvariti svoja originalna rješenja za scenu i pozornicu, koja su do tog trenutka bila nezamisliva.

Među Turininim najznačajnijim ostvarenjima su scenografije za predstave Kiklop, Timon Atenjanin, Mutter Courage, Troilo i Cresida, Figarova svadba i Večeras se improvizira u zagrebačkom HNK. U splitskom HNK osmislio je scenografije za Don Juana, Hrvatskog Fausta, Othella, Smrti Stjepana Radića, u Gavelli za predstave Amadeus, Sokol ga nije volio, San Ivanjske noći i Talisman, a tu su i O Kaj, Gubec beg, Grička vještica, Jadnici i Kralj je gol u Komediji te Opsada Sigeta, Štrokoloko, Maksimilijan, Magic and Loss, Charlie Brown, Božićna pjesma, Zaštićena zona u ZKM-u.

U nizu nagrada koje je dobio ističu se Nagrada hrvatskoga glumišta 1994. godine i tri Nagrade Marul na festivalu Marulićevi dani u Splitu (1992., 1995. i 1997.). Godine 1983. dobio je Srebrnu medalju Praškoga Quadrienalla, 1977. dobitnik je Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, a dobio je i Zlatni vijenac na sarajevskom MES-u 1969. i 1985. te Sterijinu nagradu 1977. (Sterijino pozorje, Novi Sad), Izlagao je u Zagrebu, Novom Sadu, Pragu, Tokiju, Shanghaiu, Torontu (World Stage Design).

Umro je u siječnju 2020. godine u 77. godini života.

čitam...