9.9 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
od danas dobivaju topli obrok

Roditelji djece smještene u križevačkom samostanu: Sve je izmaklo kontroli, nisu danima dobili pošten obrok, kupaju se jednom tjedno, časna nam kaže da su im kuhale koliko su mogle
R

U dvorištu samostana bit će postavljen šator u koji će hrana biti dostavljana i ostavljana te će je oni kojima je namijenjena moći preuzimati i konzumirati bez kontakta s ikim izvan Samostana.

Ne propustite

Zbog proboja koronavirusa u samostan sestara Bazilijanki u Križevcima prilikom čega su zaražene četiri časne sestre, situacija je izmakla kontroli, te je od danas stanarima osigurana dostava toplih obroka. Odluka je to Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije koji je već prilikom pojave prve informacije o zaraženih časnim sestrama nudio pomoć. Ista nije prihvaćena uz objašnjenje kako osoblje Samostana ima sve konce u rukama i sve će odraditi vlastitim snagama.

U međuvremenu su se tijekom vikenda oglasili zabrinuti roditelji čija su djeca na skrbi u Samostanu te su danas ujutro na lice mjesta izašli zaposlenici Centra za socijalnu skrb Križevci. Uvidom u stanje, križevački CZSS, Crveni križ Grada Križevaca i Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije odlučili su da će im hrana biti dostavljana, dokle god se za tim ukaže potreba.

Danas je, počevši s ručkom, u Samostan dostavljeno 45 toplih obroka, a dostavit će im se i večera. U dvorištu samostana bit će tijekom dana postavljen šator u koji će hrana biti dostavljana i ostavljana te će je oni kojima je namijenjena moći preuzimati i konzumirati bez kontakta s ikim izvan Samostana.

– S KTC-om je dogovorena dostava toplih obroka, ručka i večere, a doručak, odnosno kruh i salamu, u jutarnjim će im satima osiguravati Robin – potvrdila nam je Sanja Jakopović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci.

SAMOSTAN OD ČETVRTKA U SAMOIZOLACIJI

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije prvog je dana listopada, prošlog četvrtka na tiskovnoj konferenciji izvijestio javnost o oboljelima u Samostanu sestara bazilijanki u Križevcima. Tog četvrtka, ustanova koju čine tri dijela i to Dom za nezbrinutu djecu, briga za starije osobe i sâm Samostan, stavljena je u potpunosti u samoizolaciju.

Foto: Miroslav Stručić

U petak su na ispitivanje upućene dvije odgojiteljice od kojih je jedna dobila pozitivan nalaz, a druga negativan. Iste se nakon toga više nisu pojavile u Samostanu, jedna je završila u samoizolaciji, a druga na bolovanju.

Za vikenda nas je kontaktiralo nekoliko roditelja čija su djeca na skrbi u Samostanu.

Brine ih što djeca nisu testirana, časne sestre prostorom se kreću bez zadrške, a djeca već nekoliko dana nisu dobila pošteni topli obrok, požalili su nam se.

Ravnateljica križevačkog Centra za socijalnu skrb Sanja Jakopović jutros je stoga i osobno provjerila stanje na terenu. Tvrdi kako su sva djeca u dobrom stanju i zdrava.

– Nismo im mjerili temperaturu jer to nije u našoj ingerenciji, za to je zadužen epidemiolog, no svi su bili na okupu i izgledali su zdravo – kazala je Jakopović.

U ovakve navode sumnjaju zabrinuti roditelji koji s djecom komuniciraju isključivo putem mobitela i očajni su zbog poruka koje im stižu.

Vjeruj mi ne bih poželio ni najvećem neprijatelju da mu dijete sad bude tamo – požalio nam se u subotu prijepodne roditelj uvjeren kako je 18-oro djece koliko ih je tamo smješteno, već tri dana prepušteno samo sebi.

Do pojave koronavirusa sve je bilo ok, no otkako je krenula pandemija, sve je otišlo u krivom smjeru prvenstveno iz razloga jer predstojnica Samostana ne priznaje postojanje bolesti. Ima 75 godina i tri srčane premosnice i vrijeme je da netko drugi preuzme i posveti se djeci kako bi trebalo, smatraju roditelji.

Najčešća rečenica koja se može čuti u Samostanu već mjesecima vezano na koronu je da su to sve Sotonina posla, otkrivaju neki.

Djeca se kupaju jednom tjedno, hrane se paštetom, voćnim jogurtima. Ako su bolesni temperatura se skida oblozima, kao da je riječ o 18. stoljeću. Slabo su odjeveni, odjeća im je prljava, a obuća iznošena do krajnjih granica.

– S obzirom da su odgojiteljice na dva tjedna završile u samoizolaciji, a jedna na bolovanju, u tom periodu djeca neće učiti jer nema tko s njima raditi – zabrinuti su roditelji.

– Prvo i osnovno mora se smijeniti voditeljica po hitnom postupku. Puno toga se zataškava i ima puno propusta s njene strane. U puno stvari je časna pomogla, lagao bih da nije, ali sad su stvari izmakle kontroli – navodi drugi roditelj te dodaje kako djeca imaju pravo na školovanje i zdravstvenu zaštitu.

– I u normalnim uvjetima teško funkcioniraju. Dvije odgajateljice na njih 18 je premalo – objašnjava treći sugovornik kojeg najviše ljuti što časne sestre, među kojima i one pozitivne na koronavirus, ne poštuju pravila i ulaze k djeci kao da je stanje redovno.

Telefonski smo kontaktirali Samostan gdje smo zatražili razgovor s predstojnicom Zinolijom Kolić, no nismo je mogli dobiti, a sestra koja se javila nije nam željela otkriti svoje ime.

Istina je da su četiri sestre pozitivne od kojih je jedna u Općoj bolnici u Koprivnici. Sve starice koje su kod nas na smještaju, njih 13, su testirane i nitko nije pozitivan. Svakodnevno im, čak tri put, mjerimo temperaturu i sve je pod kontrolom. Osim toga sve se stalno dezinficira – objasnila nam je. U Domu gdje su smještena djeca također je sve pod kontrolom.

U školu ne idu već neko vrijeme, ali svi su zdravi. Testirani nisu jer to ne ovisi o nama nego o epidemiologu. Kuhale smo im koliko smo mogle. Čak smo neki dan napravile i kolač. Ova pomoć u obliku hrane dobro će nam doći kako bi se čim prije vratili u normalu – kratka je bila sestra nepoznatog imena.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×