22.1 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
povećan broj djece

Roditelji na mukama! Bez smještaja u vrtiću ostalo čak 79 djece, najviše jasličara, u Gradu su iznenađeni brojem zamolbi
R

Ne znamo što se dogodilo, iznenađeni smo i riječ je o situaciji koju nismo mogli nikako predvidjeti, ali na sve vrtiće je ove godine jako velik pritisak. U Starigradu su novootvorene tri odgojne skupine, u kojima je 50-ak djece, no zamolbi je bilo puno više, kazuje nam pročelnica.

Ne propustite

Neviđena situacija dogodila se u koprivničkim vrtićima – završili su upisi u gradski vrtić Tratinčicu, a bez smještaja je ostalo čak 79 djece, većinom jasličara.

– Pristigle su 233 zamolbe i primljeno je 154-ero djece, a odbijeno je njih 79. Od toga njih 11 nije s područja Grada – kazuje nam ravnateljica Tratinčice Ida Šipek.

Na naš upit kako se to dogodilo, ako je bilo riječi o tome da će vrtić u Starigradu riješiti problem smještaja jasličara te da ni jedno dijete neće ostati bez svog mjesta, ravnateljica kaže da je očito riječ o promjeni trenda u svijesti roditelja.

– Vjerojatno je veliki pritisak na vrtiće jer su roditelji uvidjeli da je predškolski odgoj kvalitetniji, nego da dijete čuvaju baka i djed ili netko privatno – opravdava ona velik broj upisa.

Prema informacijama s terena, od strane roditelja, puni su i privatni vrtići Smiješak i Igra, ali i dadilje, odnosno obrti za čuvanje djece, kojih je u Koprivnici ukupno 11, a uz subvenciju grada mogu primiti po 12-ero djece.

Ida Šipek // Foto: Marko Dedić

Iz Grada su lani dopustili i izravan upis kod dadilja, odnosno više se ne moraju nositi dvije odbijenice iz vrtića, no ni to nije pomoglo. Otprilike su četiri skupine jasličara ostale bez smještaja, a roditelji u grupama po Facebooku traže rješenje i slobodna mjesta da bi mogli uskladiti poslovne i privatne obaveze, no izgleda da je u ovom trenutku do mjesta nemoguće doći.

O ovoj smo problematici razgovarali i s resornom gradskom pročelnicom Anom Mlinarić, koja priznaje kako ih je ova situacija nemalo iznenadila.

– Ne znamo što se dogodilo, iznenađeni smo i riječ je o situaciji koju nismo mogli nikako predvidjeti, ali na sve vrtiće je ove godine jako velik pritisak. U Starigradu su novootvorene tri odgojne skupine, u kojima je 50-ak djece, no zamolbi je bilo puno više – kazuje nam ona.

Dodaje da se podaci novorođenih iz MUP-a koje dobivaju, ne poklapaju s brojem djece koja su tražila smještaj.

– Ovog trena ne mogu reći o čemu je tu riječ, jesu li roditelji imali drugdje prijavljeno prebivalište, jesu li doselili iz okolnih sredina.. Ta nas činjenica povećanog broja djece svakako veseli, no s druge strane rastužuje jer nemaju adekvatan smještaj – objašnjava nam ona ovu specifičnu situaciju.

Foto: Ivan Balija
Novootvoreni vrtić u Starigradu Foto: Ivan Balija

U Koprivnici djeluje 11 obrta za čuvanje, tri vrtića, dva privatna Smiješak i Igra, koje grad također subvencionira, te gradski vrtić Tratinčica koji ima devet lokacija, no kako stvari stoje, smještaja nema dovoljno.

Shodno tome, pitali smo planira se proširenje kapaciteta vrtića.

– Radi se na projektnoj dokumentaciji za proširenje jasličarskog dijela u Tratinčici, a planira se i gradnja novog vrtića u jednom od prigradskih naselja, putem otvorenog natječaja za razvoj ruralnih sredina. Vjerujem da će već druge godine biti dovoljno kapaciteta za smještaj sve djece, mi ćemo učiniti sve da zadovoljimo potrebe te da i djeci i roditeljima bude što lakše – kazuje nam pročelnica.

Tiskovna konferencija
Ana Mlinarić // Foto: Ivan Brkić

Kako smo već pisali, lockdown nam je u prošloj godini donio povećan broj novorođenčadi, a kako stvari stoje, trend se nastavio i ove godine.

– Već krajem prosinca lani, i u siječnju ove godine, imamo prijavljeno 60-ero djece, dok ih je lani bilo oko 30. Taj nas porast svakako veseli, a vidjet ćemo hoće li se taj trend nastaviti – govori A. Mlinarić.

Objašnjava kako sada Grad izravno raspolaže brojkama novorođene djece putem -e-prijave u matični ured pa će im tako biti lakše prilagođavati smještajne kapacitete.

Također, u Pučkom otvorenom učilištu trenutno se školuje 11 dadilja pa će vjerojatno u skoro vrijeme biti i novih obrta za čuvanje.

No na kraju ostaje pitanje kamo s 80-ak djece koja su ostala bez smještaja u vrtićima i obrtima, a što je veliki problem za roditelje koji će se morati snalaziti na razne načine da bi mogli nastaviti raditi.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ivanje u Kalinovcu

FOTO/VIDEO Zabavljali se u Kalinovcu uz nastupe KUD-ova, druženje i bogat program

KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Općina Kalinovac te Turistička zajednica područja Dravski peski i ove su godine organizirali tradicionalnu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×