19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Rudna bogatstva // Gradovi i općine povisile bi rentu na 12 posto
R

Ne propustite

U sjedištu Koprivničko-križevačke županije danas su se okupili čelnici 15 općina i gradova iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, i to na inicijativu župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobote, kako bi razgovarali o problematici isplate rente od eksploatacije nafte i plina.

Nakon što je u Hrvatskom saboru donesen Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, očekuje se da Vlada Republike Hrvatske donese novu uredbu o novčanoj naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina. Kako o ovoj uredbi u značajnoj mjeri ovisi financijsko poslovanje općina, gradova i županija na čijem području INA vrši eksploataciju, na sastanku su dani prijedlozi za njeno poboljšanje.

Župan Koren uvodno je istaknuo kako se od strane države sve više nameće trend ograničavanja ili smanjivanja prihoda lokalne i regionalne samouprave, a s druge se strane nameće sve više novih funkcija. Zbog toga, ali i zbog pojedinih inicijativa da bi u budućnosti rentu u potpunosti trebala uživati samo država, okupljeni su donijeli stav da će zajednički prema Vladi uputiti zahtjev za poboljšanjem uredbe koja je trenutno na snazi.

Kako je pojasnio zamjenik župana Sobota, uredba govori kako se za eksploatacijska polja nastala prije 31. prosinca 2009. ostvaruje naknada od 5 posto pridobivene količine ugljikovodika. Od toga lokalna samouprava ostvaruje 2,5 posto, županija 1 posto, a država 1,5 posto. Za novija nalazišta ostvaruje se renta od 10 posto. Na podravsko-bilogorskom prostoru sva su polja starija, pa su se načelnici složili kako je potrebno rentu višu od 10 posto uvesti za sva eksploatacijska polja, kako bi lokalna samouprava dobivala 5 posto, županija 2 posto, a država 3 posto.

Sudionici sastanka složili su se kako bi bilo najoptimalnije da renta iznosi 12 posto kao u Mađarskoj, gdje je sjedište MOL-a, većinskog vlasnika INE. Rečeno je da se ugljikovodici na hrvatskom tržištu prodaju po europskim cijenama, pa bi stoga i renta trebala biti europska, samim time što je u drugim zemljama ona znatno viša nego trenutno u Hrvatskoj.

Načelnici su kazali kako bi u slučaju da država preuzme cijelu rentu nastupila katastrofalna situacija za općine koje trenutno od nje ostvaruju prihode. Stoga traže da se njihove predstavnike u vezi ove teme primi u Ministarstvu gospodarstva, gdje bi trebali doznati planove Vlade vezane uz uredbu. Istovremeno će se stavovi općina i gradova podravsko-bilogorskog prostora prezentirati i na drugim područjima u Hrvatskoj gdje se ostvaruju prihodi od rente (Slavonija, Moslavina, Međimurje).

O ovoj će se problematici informirati saborski zastupnici iz tri županije, te se očekuje i njihova aktivna podrška kako bi se ostvario pravedan način isplate rente.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakav peh

NESREĆA Biciklist stradao u padu na nizbrdici, protiv njega će pokrenuti prekršajni postupak

Nesreća se dogodila jučer nedaleko od Sirove Katalene u kojoj je biciklist stradao, javlja policija. Oko 20 sati stradao je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×