10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TRADICIJA

Rusanovci će opet na Uskrsni ponedjeljak oživjeti tradiciju plesanja Vuzmenog kola
R

Mali i veliki folkoraši te mališani Dječjeg vrtića Zrno će nakon svete mise koja počinje u 9.30 izvesti tradicijske pjesme i plesove

Ne propustite

Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan iz Virja i ove će godine na Uskrsni ponedjeljak oživjeti virovski običaj plesanja Vuzmenog kola. Mali i veliki folkoraši te mališani Dječjeg Vrtića Zrno će nakon svete mise koja počinje u 9.30 izvesti tradicijske pjesme i plesove.

Plesanje izvornog virovskog Vuzmenog kola seže daleko u povijest i svake godine održava se tradicija koja se prenosi i na dječje skupine, što je najbolja garancija očuvanja folklorne i kulturne baštine.

Virovsko vuzmeno kolo je ples potkrijepljen tamburaškom glazbom i pripada običaju koji se obilježavao na Uskrs i do pet narednih nedjelja zaredom. Plesalo se na ulici i raskrižjima.

– Kolo su započinjale prvo djevojke s pjesmom: Oj djvojko dušo moja, oj djevojko! S laganim koracima nalijevo i nadesno, kolo se polagano okretalo. Pjesmu je vodila počimalja, djevojka s najljepšim glasom, a ostale su se priključile u ponavljanju. Momci bi obično stajali izvan kola i čekali na poziv djevojke da se priključe kolu. Vuzmeno kolo je događaj koji je bio prava prilika za pokazati raznovrsnu svečanu garderobu odnosno nošnju – kaže Sandra Špoljarić Dautanec, tajnica Hrvatskog pjevačkog društva Ferdo Rusan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×