S hrvatskog tržišta povučen otrovan čaj!

07:55h
0
Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede prošlog je tjedna upozorilo potrošače da ne konzumiraju čaj od korijena čička zbog mogućeg teškog trovanja!   Riječ je o čajevima proizvođača Herbarium d.o.o. iz Pitomače i Travar M.B. d.o.o. iz Bjelovara (oznaka lota 034710, rok trajanja srpanj 2013.) .

Naime, utvrđeno je kako ovi čajevi sadrže atropin koji nije prirodni sastojak korijena čička. Kako stoji na stranicama Ministarstva, atropin je alkaloid koji kod čovjeka može uzrokovati trovanje i kod konzumacije u malim količinama. Simptomi su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.  

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zabranila je promet i daljnju upotrebu opasnog čaja te naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje. Savjetuje se potrošače da čaj NE KONZUMIRAJU, a da se u slučaju konzumacije obavezno obrate liječniku.

Kobna zamjena

Iz pitomačke tvrtke Herbarium oglasili su se priopćenjem u kojem navode kako je atropin u čaju vjerojatno završio zbog zamjene korijena čička sa morfološki sličnom biljkom pri sakupljanju. Kako kažu, proizvod je prošao sve analize propisane Zakonom o hrani gdje se prisutnost atropina ni ne provjerava jer se ne očekuje u čičku. Iz prometa su povukli 30-ak kilograma otrovnog čaja.