23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Sabrana djela Frana Galovića predstavljena u ludbreškoj knjižnici
S

Ne propustite

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner i Matica hrvatska Koprivnica organizirali uz 100. obljetnicu smrti književnika hrvatske moderne i autora kajkavskog ciklusa „Z mojih bregov” Frana Galovića predstavljanje edicije Sabrana djela Frana Galovića I-VI. Predstavljanje je održano u Gradskoj knjižnici „Mladen Kerstner” u Ludbregu u sklopu programa Ludbreg petkom.

– Ovo je zaista iznimno vrijedan projekt, na ovaj način izdvajanje sabranih djela Frana Galovića. I mi možemo biti ponosni na ovu ediciju jer zapravo jesmo dio Galovićevoga habitusa, Galovićeve Podravine i zbog toga je ovo istovremeno i naše izdanje iako je izdavač Matica hrvatska, Koprivnica – kazao je na predstavljanju gradonačelnik Dubravko Bilić.

Nakon Koprivnice, Zagreba i Đurđevca, edicija je tako predstavljena i ludbreškoj publici, a cilj je kulturnoj javnosti skrenuti pozornost na cjelokupni opus Galovića, ali i na njegovanje kajkavskog narječja.

– Galović je uistinu jedan od velikih hrvatskih književnika, a njegov je značaj u tome jer je u svojoj sjajnoj zbirci Z mojih bregov oživotvorio, revitalizirao kajkavštinu nakon stotinu godina od ilirskog pokreta. Galović je prema prof. Milivoju Solaru, glavnom uredniku edicije, uz Krležu jedan od nositelja novije hrvatske lirike kroz cijelo 20. stoljeće – rekao je na predstavljanju Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Koprivnica.

U predstavljanju edicije sudjelovao je i Mladen Kerstner, sin poznatog Ludbrežanina, pokojnog Mladena Kerstnera.

– Drago mi je što predstavljamo ovu ediciju i u, slobodno mogu reći, mom Ludbregu. Fran Galović živio je samo 27 godina, da je poživio sigurno bi bio među pet vodećih hrvatskih književnika, no on je u u svojih 27 godina uspio kvantitativno stvoriti izuzetno mnogo, a istovremeno i kvalitetno – zaključuje M. Kerstner.

O liku i djelu Frana Galovića govorila je i Ludbrežanka, profesorica Lidija Novosel.

Promocija je održana u ludbreškoj knjižnici– Galović je započeo kao štokavski pjesnik, počeo je sa štokavskim stihovima, no doista je tek u kajkavskim stihovima postigao umjetničku razinu s ciklusom Z mojih bregov koja je objavljena posmrtno. U tom se ciklusu vratio izvornoj, autohtonoj kajkavštini svojega rodnog Peteranca – objašnjava L. Novosel.

Osvrt na ediciju dao je i književnik Darko Pernjak. U interpretativnom i glazbeno-kantautorskom programu sudjlovali su Ivana Batlehem, Zdenka Čavić i Bemian duet. Predstavljanje je bilo popraćeno bogatom kompjuterskom projekcijom slikovnih priloga o Franu Galoviću.

Fran Galović rođen je nedaleko Koprivnice u selu Peteranec 1887. godine, a poginuo je na samom početku Prvog svjetskog rata 1914. godine. Za života je uspio objaviti svega četiri omanje knjige, a tek posthumno objavljena su mu opsežna djela, te brojna izdanja pojedinih djela. Iza sebe ostavio je golem i žanrovski raznolik opus, koji karakterizira pluralizam umjetničkih i estetskih programa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×