17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Informacije iz Komunalca

SAD JE JASNO Imamo odgovore na najčešća pitanja koja postavljate o odvajanju otpada
S

Odlučili smo skupiti pitanja koja se najviše ponavljaju i neka koja i nas same muče te se obratiti Komunalcu kako bi nam ih razjasnili.

Ne propustite

Građani Koprivnice i okolnih općina od prošle godine, točnije od 1. studenog, imaju nove obveze kada se radi o razvrstavanju otpada. Koprivnički Komunalac se uskladio s direktivama o gospodarenju otpadom, a to je sa sobom donijelo promjene u načinu razvrstavanja.

Sve je to donijelo “mali milijun” pitanja i nedoumica koja su se građanima pojavljivala, a s obzirom na to da nam se čitatelji i dalje obraćaju u nadi kako bismo im na neka od njih odgovorili, odlučili smo skupiti ona koja se najviše ponavljaju i neka koja i nas same muče te se obratiti Komunalcu kako bi nam ih razjasnili.

Kada će građani dobiti žute kante za otpad?

Žute kante za otpad su u proceduri javne nabave Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja nije gotova. Procjena do kraja druge godine. Natječaj za manje posude je poništen jer su ponude bile veće od osiguranih sredstava.

Ustupio: Komunalac

U kakav otpad bacati baterije, žarulje i elektronički otpad? Ima li razlika u razvrstavanju običnih i štednih žarulja?

Baterije, žarulje i elektronički otpad građani mogu besplatno predati na reciklažno dvorište (A. Daničića 5, Koprivnica) uz predočenje osobne iskaznice. Razlike kod preuzimanja nema, a kasnije se žarulje (kao i fluorescentne cijevi) razvrstavaju prema ključnom broju otpada za svaku vrstu otpada.

Električni i elektronički otpad može se besplatno predati ovlaštenom skupljaču koji dolazi na kućnu adresu i preuzima otpad (prijave na telefon 0800 444 110) ili u maloprodajnim trgovinama koja imaju više od 400 m2 prodajne površine.

Gdje bacati tekstil? Mogu li u kontejnere za tekstil ići stolnjaci, posteljina, jastuci, odnosno što se ubraja pod tekstil?

Tekstil se odlaže u zasebnim smeđim spremnicima na zelenim otocima za tekstil (trenutno ispred Komunalca u Mosnoj 15 i kosd Upravne zgrade u I. Česmičkog 28) te na reciklažnom dvorištu. U tekstil se ubraja: odjeća (majice, hlače, jakne, potkošulje…) te stolnjaci, plahte, deke. Popluni i jastuci, ako su punjeni perjem, ne spadaju u tekstil već u glomazni otpad. U glomazni otpad spada i obuća (cipele, čizme…).

Zašto tetrapak spada u plastiku, a prije ga se odvajalo u papir?

Tetrapak se ranije nije odvajao u papir, već je spadao u miješani komunalni otpad. Tetrapak je po svojem sastavu višeslojna ambalaža koja sadrži plastiku, papir i metal. Komunalac ga, kao preuzimatelj otpada svrstava u plastiku iz razloga što se plastika odvozi dva puta mjesečno za razliku od papira koji se odvozi jednom mjesečno. Za razliku od plastike otpadni papir je znatno osjetljiviji na zamašćivanje od plastike i postaje neupotrebljiv ukoliko eventualno dođe u kontakt sa sadržajem iz tetrapaka.

Žute vreće na reciklažnom dvorištu // Foto: Komunalac
Žute vreće na reciklažnom dvorištu // Foto: Komunalac

Što se događa s plastikom koja nije prikladna za recikliranje ili prodaju ili nije na ispravan način očišćena? Treba li, primjerice, prati čaše od jogurta?

Praznu ambalažu od plastike potrebno je isprati prije odlaganja. Plastika koja nije očišćena predstavlja problem prilikom recikliranja. Veoma mali postotak u prikupljenoj plastici je one plastike koja nije prikladna za recikliranje. Veći problem je što građani u vreće s plastikom odlažu npr. celofan, vrećice od juhe, omote grickalica, čokolada, vrećice sa alufolijom i slično, koji spadaju u miješani komunalni otpad jer za njih ne postoji potražnja na tržištu sekundarnih sirovina ili je trošak recikliranja višestruko veći od proizvodnje.

Gdje bacati pelene?

Pelene se odlažu u miješani komunalni otpad.

Zašto građani moraju po vreće u Komunalac, a one im se ne mogu dostavljati na kućni prag, primjerice kod odvoza otpada?

Podjelu vreća na kućni prag smo prakticirali do prošle godine. Od ove godine to je ukinuto zbog velikog problema otuđivanja vreća od strane građana u prolazu, kao i zbog toga što građani koji nisu imali potrebu za žutim vrećama iste su nekorištene bacali u miješani komunalni otpad te su vreće završavale na odlagalištu otpada. Dio korisnika nema poštanske sandučiće pa su vreće ostavljane na ogradi te su ih kućni ljubimci (psi) često trgali.

Gdje odložiti otpad poput starog motornog ulja ili goriva?

Motorno ulje može se besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu uz predočenje osobne iskaznice.

Zašto vreće s plastikom i miješanim otpadom idu u isti kamion?

Papir i plastiku najčešće prikupljamo dvokomornim vozilom. U iznimnim slučajevima kad ide u isti kamion, otpad se odvaja na reciklažnom dvorištu. Moguće je zajedničko prikupljanje žutih vreća s plastikom i papira u rinfuzi te žutih i plavih vreća, uz obavezno kasnije razdvajanje vreća na reciklažnom dvorištu. Miješani komunalni otpad se nikad ne stavlja u isti kamion osim ako se koristi dvokomorno vozilo. Plastika se odvaja na reciklažnom dvorištu dok miješani komunalni otpad se zbrinjava na odlagalištu otpada.

Treba li s plastičnih boca skinuti čepove?

Nije potrebno skinuti čepove s plastičnih boca jer su oni po svom sastavu isto plastični.

Prikupljeni čepovi s reciklažnog dvorišta predaju se Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske koji njihovom prodajom kupuju potrebne lijekove.

Prikupljanje otpadnih čepova obavlja se u većini škola i vrtića te se prevoze do reciklažnog dvorišta do predaje navedenoj Udruzi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Milijun eura

Mladi ste poljoprivrednik i htjeli biste urediti ili kupiti kuću? Možete dobiti bespovratna sredstva – evo detalja…

Mladi ste poljoprivrednik i niste zadovoljni uvjetima stanovanja? Ne očajavajte, upravo je Ministarstvo poljoprivrede objavilo javni poziv za dodjelu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×