13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ministarstvo kulture i medija

Sakralni inventar crkve sv. Rozalije u Đurđevcu dobio status kulturnog dobra
S

Ovime je sakralna baština Grada Đurđevca službeno postala bogatija za još jedno pokretno kulturno dobro.

Ne propustite

Sakralni inventar crkve sv. Rozalije u Đurđevcu ima status kulturnog dobra, potvrdilo je to svojim rješenjem Ministarstvo kulture i medija.

Naime, sakralni inventar sastoji se od tri predmeta: glavnog oltara sv. Rozalije, bočnog oltara sv. Ivana Krstitelja i od bočnog oltara sv. Roka.

Glavni oltar predstavlja vrlo vrijedno djelo za proučavanje alartistike 18. stoljeća na području sjeverne Hrvatske, a krasi ga slika sv. Rozalije te sa strane kipovi svetih djevica i mučenica Lucije i Apolonije.

U gornjem dijelu oltara nalaze se skulpture koje prikazuju Raspeće s kipovima raspetog Krista, Blažene Djevice Marije i svetog apostola i evanđelista Ivana. Oltar svetog Ivana Krstitelja krasi slika s prizorom Isusovog krštenja u donjem dijelu, a u gornjem djelu slika Uznesenja Marijina na Nebo. Na oltaru svetog Roka se uz sliku tog sveca nalaze i kipovi svetog Jeronima i svetog biskupa Nikole.

Sakralni inventar upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7490, a ovime je sakralna baština Grada Đurđevca službeno postala bogatija za još jedno pokretno kulturno dobro.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalj s prometnica

DALA JE SVOJE Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke!

"Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke", napisao je jedan pratitelj facebook stranice Uživo sa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×