MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Samo nam je još to trebalo! Na farmi u našoj županiji potvrđena ptičja gripa

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji

09:29h
0
Ptičja gripa na Križnici Pixell
Ptičja gripa na Križnici // Foto: Damir Špehar, Pixell

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije jučer je, 18. studenog, utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus, visoko ili nisko patogeni virus, su u tijeku. Nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica.

Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj  i Francuskoj.

Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

–  Dana 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.