24.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ODRŽAN SASTANAK

Sastanak operativnih i žurnih službi: Glavna tema bile su osobe s invaliditetom, kao i njihovo zbrinjavanje u kriznim situacijama
S

Sudionici sastanka podržali su inicijativu i zaključili kako službe na terenu mogu odgovoriti na svaku zadaću te da je unatoč tome potrebno dodatno skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom kojih je prema statističkim podacima na području Republike Hrvatske oko deset posto u općoj populaciji.

Ne propustite

U prostorijama Službe civilne zaštite Koprivnica danas je održan sastanak s predstavnicima operativnih snaga i žurnih službi Koprivničko-križevačke županije na temu razrade posebnih protokola postupanja operativnih snaga u kriznim situacijama prilikom spašavanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Sastanku je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić uvodno je obrazložio kako se u inicijativu krenulo sukladno dopisu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i preporukama za postupanje s osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, posebice nakon  potresa i poplave u Zagrebu.

– Potrebno je prikupiti što točnije podatke o broju naših sugrađana koji žive s invaliditetom te utvrditi njihove potrebe i sve eventualne prepreke koje bi mogle onemogućavati uspješno zbrinjavanje u slučaju kriznih situacija. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u procesu izrade baze podataka, nakon čega bi trebali izraditi dodatne protokole za provođenje aktivnosti spašavanja – pojasnio je Blažotić.

Foto: kckzz.hr

Načelnik Ljubić pohvalio je inicijativu te napomenuo kako je uz navedeno potrebno planirati i kontinuirano raditi na edukaciji kako pripadnika operativnih snaga i žurnih službi, tako i osoba s invaliditetom kako bi u slučaju potrebe vrijeme djelovanja mogli maksimalno i efikasno iskoristiti.

– U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočili smo brojnim kriznim situacijama u kojima je osobama s invaliditetom bilo najteže jer riječ je o najranjivijoj društvenoj skupini kojoj treba pružiti maksimalnu pomoć i skrb, posebice u teškim situacijama elementarnih nepogoda u kojima su im i životi u opasnosti. Uz evidenciju osoba s invaliditetom koja je u izradi, potrebno je raditi na stalnoj edukaciji pripadnika žurnih službi, ali i biti u konstruktivnom dijalogu s udrugama osoba s invaliditetom koje nam mogu reći svoje viđenje i dati korisne savjete. U planu je pozvati ih na sastanak kako bi čuli njihovo mišljenje te nakon toga razgovarati i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi u sinergiji definirali najoptimalnije protokole. Naravno, analizirat ćemo i potrebe po pitanju nadopune specijalne opreme kako bi pripadnici službi na terenu bili što bolje opremljeni i efikasniji u svojem radu – kazao je načelnik Ljubić.

Foto: kckzz.hr

Sudionici sastanka podržali su inicijativu i zaključili kako službe na terenu mogu odgovoriti na svaku zadaću te da je unatoč tome potrebno dodatno skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom kojih je prema statističkim podatcima na području Republike Hrvatske oko deset posto u općoj populaciji. Ključno je u dijalogu s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom saslušati prijedloge, istaknuto je na sastanku, te prema tome prilagoditi standardizirane protokole postupanja kako bi se izbjegle psihološke barijere koje se kod osoba s invaliditetom javljaju u kriznim situacijama.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, v.d. zapovjednika JVP-a Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, pomoćnik pročelnice županijskog UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti Miroslav Belobrk, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol, ispred HGSS-a Stanica Koprivnica i županijskog Zavoda za hitnu medicinu Kristijan Bosak te ispred PU Koprivničko-križevačke Alen Rupa.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×