Savez Alpe Adria // Predstavljeni projekti Srce naive i Zlatna vina

11:11h
0
Konferencija za novinare // Foto: Koprivnica.net

Alpe Adria „Srce naive” umjetnička kolonija te „Zlatna vina” Alpe Adria međunarodna izložba vina projekti su čije je predstavljanje održano danas, 28. svibnja u Koprivničko-križevačkoj županiji na tiskovnoj konferenciji.


– Riječ je o projektima, točnije manifestacijama, koje je Koprivničko-križevačka županija kao mlada članica Saveza Alpe-Adria kandidirala na natječaj te su oba prihvaćena i za svaki od projekata smo dobili 3.000 eura – istaknuo je direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc.

Alpe Adria „Srce naive” umjetnička kolonija održava se ovog vikenda, od 30. svibnja do 1. lipnja u Hlebinama a cilj projekta je promocija naivnog slikarstva i povezivanje slikara iz regija članica Saveza Alpe-Jadran.

U sklopu projekta će se u kući Krste Hegedušića održavati likovna kolonija, a prisustvovat će joj deset domaćih slikara te sedam umjetnika iz zemalja članica Saveza, Slovenije, Mađarske i Austrije. Otvorenje manifestacije je predviđeno za petak, 30. svibnja u 19 i 30 sati u hlebinskom Drštvenom domu.

– Radovi nastali na koloniji bit će javnosti predstavljeni na izložbama u gradovima članica Saveza, a potom će slike biti donirane u humanitarne svrhe – istaknuo je Mihevc, dodajući kako su na realizaciji projekta radili županijska Turistička zajednica, Udruga hlebinskih slikara i kipara, Općina Hlebine, Muzej grada Koprivnice i Koprivničko-križevačka županija, uz partnerstvo kulturnih i turističkih društava iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

Što se pak međunarodne izložbe „Zlatna vina” Alpe-Adria tiče, koja će se održavati u Đurđevcu 6. i 7. lipnja, riječ je o projektu kojem je cilj promocija vina i vinskih regija u članicama saveza zbog razvoja poljoprivrede i turizma te prezentacija najboljih proizvođača vina u regiji.

U sklopu projekta organizirat će se izložba najbolje ocjenjenih vina zainteresiranih proizvođača, a za sada je prijavljeno 20-ak vinara iz cijele regije te 30-ak izlagača iz Hrvatske. Događaj također uključuje večer zlatnih vina s kušanjem najboljih vina i kulturnim programom, prezentaciju vinskih cesta naše Županije i izložbu slika na temu vina i vinogradarstva, a najbolje ocijenjeno vino će odnijeti titulu Zlatnog vina područja Alpe-Adria.

Na provedbi projekta projekta su surađivale županijske Udruga vinogradara, vinara i voćara, županijska Turistička zajednica te Županija, uz partnerstvo udruženja vinara te kulturnih i turističkih društava iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

O projektima su govorili i predsjednik udruge Hlebinskih slikara i kipara Zlatko Kolarek te dožupan i predsjednik saveza udruga vinara, vinogradara i voćara, dok je župan Darko Koren zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji predstavljenih projekata. Dodao je i kako je veliko priznanje što su sredstva iz Saveza Alpe-Adria dobivena nedugo nakon uključenja Županije u njega.

čitam...