19.3 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
pametni izbor

Savjeti za stvaranje modernog i energetski učinkovitog doma
S

U nastavku koji slijedi podijelit ćemo nekoliko savjeta o tome kako do ekonomičnijeg i „zelenijeg” doma, a da istovremeno i dalje izgleda sjajno.

Ne propustite

Moderan i ekonomski učinkoviti dom ne samo da je moguće nego je i koristan za okoliš i vaš novčanik. Uključivanjem pametnih dizajnerskih izbora i ekološki prihvatljivih uređaja možete podići estetsku privlačnost vašeg doma uz smanjenje potrošnje energije.

Poboljšanjem energetske učinkovitosti doma nećete samo uštedjeti na računima za režije nego ćete istovremeno doprinijeti zelenijem planetu. U nastavku koji slijedi podijelit ćemo nekoliko savjeta o tome kako do ekonomičnijeg i „zelenijeg” doma, a da istovremeno i dalje izgleda sjajno.

Ugradite izolaciju i ugradite energetski učinkovite prozore

Izolacija je poput dodatnog sloja za vašu kuću. Zadržava toplinu unutra tijekom zime i vani tijekom ljeta, čineći vaš dom ugodnijim i smanjujući potrebu za grijanjem i hlađenjem. Provjerite krov, zidove i podove kako biste bili sigurni da su adekvatno izolirani.

Bez hermetičke brtve na prozorima i vratima gubite energiju pri grijanju i hlađenju kuće. Provjerite ima li propuha držeći upaljeni mirisni štapić ili svijeću oko okvira prozora i vrata. Ako plamen treperi, znači da je propuh. Oko okvira stolarije stavite brtvene trake, a tijekom hladnijih mjeseci primjena vanjske folije za prozore dodatno će povećati učinkovitost. Osim toga, prozori s dvostrukim ostakljenjem ili s premazima niske emisije mogu smanjiti prijenos topline, održavajući vaš dom toplijim zimi i hladnijim ljeti.

Prijeđite na LED rasvjetu

Žarulje sa žarnom niti dio su prošlog stoljeća. LED diode su pravi način za energetski učinkovitu i ekonomičniju rasvjetu. Prema postojećim istraživanjima troše do 75% manje energije i traju 25 puta dulje od klasičnih žarulja. Osim toga, dostupne su u raznim bojama i stilovima koji odgovaraju estetici vašeg doma.

Odaberite energetski učinkovite uređaje

Kada dođe vrijeme da zamijenite svoje uređaje, potražite one koji imaju najviši energetski razred. Energetski učinkoviti uređaji troše manje struje i vode, štede novac na računima i smanjuju vaš ugljični otisak.

Perilica posuđa te perilica rublja i sušilica troše puno energije i često rade dulje vrijeme. Pokušajte ih uključiti kasnije navečer kada je jeftinija struja. Osim toga, za lijepog vremena rublje sušite vani na zraku. Što se tiče perilice posuđa, na tržištu su dostupni razni modeli koji imaju brojne opcije pranja. Obično možete birati između više programa pranja od kojih svakako izdvajamo eco i brzi program. Eco program je idealan za štednju energije i vode, jer koristi niže temperature i dulje vrijeme pranja kako bi postigao optimalne rezultate uz minimalan utrošak resursa. S druge strane, brzi program je odličan za situacije kada vam je potrebno brzo oprano posuđe, jer traje znatno kraće, ali može koristiti više vode i energije za postizanje jednakog stupnja čistoće. Ekonomičnijem pranju neminovno pridonose i senzori za automatsko prilagođivanje potrošnje vode i energije.

Bitno je napomenuti i to da se ventilacijski otvor na stražnjoj strani hladnjaka i filter sušilice rublja začepe prašinom, mucicama od pranja i ostalim nečistoćama. Samim time motori rade jače te time više energije. Kako bi radili ekonomičnije, nekoliko puta godišnje očistite prašinu i prljavštinu na tim dijelovima.

Stvaranje modernog i ekonomski učinkovitog doma potpuno je ostvarivo uz ispravne strategije. Ugradnjom energetski učinkovitih uređaja, primjenom prirodnog svjetla, odabirom održivih materijala, ulaganjem u pametnu tehnologiju te ugradnjom uređaja koji štede vodu možete stvoriti dom koji je istovremeno i elegantan i ekološki osviješten.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×