24.6 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

SDP: Politika HSS-a odvela je poljoprivredu u mutno dno i od seljaka radi budale
S

Ne propustite

Poljoprivreda – prilika ili neprilika za Koprivničko-križevačku županiju, bila je tema današnje konferencije koju su u prostorijama županijske organizacije SDP-a održali profesorica visoke škole Marija Vukobratović, magistar stočarstva i profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Dražen Čuklić te Stjepan Gašparov i Emina Čubić.

Domaćin konferencije Darko Ledinski na početku je rekao kako je naša županija dominantno poljoprivredna te da se radi o temi koja je izuzetno važna za stanovištvo ove županije.

-Predsjednik HSS-a Josip Friščić  često se hvali kako se nikada više novaca nije ulagalo u poljoprivredu, ali unatoč tim podacima koji su u jednu ruku i točni, hrvatskim poljoprivrednicima, pa tako i onima iz naše županije, nikada nije bilo teže nego danas – kazao je Ledinski te prepustio riječ Mariji Vukobratović, inače potpredsjednici županijske organizacije koja je između ostalog zadužena i za poljoprivredu.

Profesorica visoke škole naglasila je kako bi osnovno načelo trebalo biti to da poljoprivreda i proizvodnja hrane budu strategijski interes svake države. Vodeći se tim osnovnim načelima, SDP je dokučio da u njihovoj poljoprivrednoj politici postoje tri osnovna pristupa za koja će se i zalagati. To su povećanje konkurentnosti, ruralni razvoj i zaštita okoliša.

-Državno zemljište treba se tretirati kao nacionalno blago i treba ga dati u najam onim gospodarstvima koja dobro gospodare zemljom. U Hrvatskoj takva situacija nije i apsurd je da se zemljište koje se npr. nalazi u Podravini dodjeljuje u Zagrebu. Isto tako poticaj bi se trebao davati za proizvode i ono što se napravi, a ne za zemljišta koja između ostaloga mogu biti prazna i neobrađena – rekla je Vukobratović.

Dražen Čuklić tvrdi da se od seljaka pravi budala // foto: Ivan BrkićDražen Čuklić: HSS uopće ne misli na selo i poljoprivrednike

Najoštriji prema politici HSS-a, stranci koja bi trebala biti zadužena za poljoprivredu i poljoprivrednike bio je Dražen Čuklić, koji je između ostalog rekao kako je postojeće stanje samo dno dna.

-Prije 10 godina Hrvatska je brojila 250 tisuća goveda, danas ih imamo 170 tisuća, a i broj svinja pao je ispod 100 tisuća. Slična je situacija i u mlijekarstvu, 2002. godine brojali smo 80 tisuća isporučitelja mlijeka, sad smo na 17 tisuća isporučitelja i ta brojka konstantno pada. Također, u prva tri mjeseva ove godine oko 2500 gospodarstava zatvorilo je svoje obrte. Mi jednostavno više nismo zemlja koja proizvodi, već zemlja koja samo uvozi, a za to je isključivi krivac HSS. HSS-u je baza selo, a oni uopće više ne misle na selo i jednostvano nemaju snage da se uhvate u koštac sa uvozničkim lobijem – objasnio je Čuklić te zaključio da smo ušli u mutno dna i da se od seljaka radi budale.

SDP smatra da je naša  županija vrlo pogodna i po geografskim i klimatskim uvjetima za poljoprivredu te ju tretira kao važnu gospodarsku djelatnost i snažnu polugu regionalnog razvoja. Osim toga, kako u SDP-u kažu, njihova poljoprivredna politika uz proizvodnju hrane ima i značajnu ulogu u očuvanju okoliša te ju tretiraju kao prirodno, kulturno i tradicijsko nasljeđe.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

Nova užasna nesreća, djevojčica na quadu vozila dva dječaka – jedan se bori za život?!

Kako doznajemo u policiji, troje tinejdžera ozlijeđeno je u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u susjednoj nam županiji. Naime,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×