apel

Šef HGK Luka Burilović sad od Stožera traži da se svi poduzetnici prioritetno cijepe

Stoga su čelnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskih izvoznika uputili dopis Stožeru civilne zaštite RH u kojem traže da se poduzetnici koji se bave međunarodnim poslovanjem stave na prioritetnu listu za cijepljenje.

08:36h
0
burilovic luka
Luka Burilović // Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora poslala je priopćenje medijima koje potpisuje Luka Burilović, predsjednik, poznat po cijepljenju preko reda. Prenosimo ga u cijelosti.

‘Sve je izvjesnije da će većina država propisati obveznu mjeru cijepljenja kao uvjet za jačanje izvoza, odnosno sudjelovanje na međunarodnim aktivnostima poput konferencija, sajmova i foruma. Stoga su čelnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskih izvoznika uputili dopis Stožeru civilne zaštite RH u kojem traže da se poduzetnici koji se bave međunarodnim poslovanjem stave na prioritetnu listu za cijepljenje.

– Odlasci u inozemstvo nužni su za izvozne aktivnosti, kao i za održavanje postojećih odnosa i dogovaranje novih, a to je od krucijalne važnosti za cjelokupno gospodarstvo. I rganizatori međunarodnih sajmova sve više traže potvrde o cijepljenju svih sudionika, stoga je i to dodatni razlog za žurno uvrštavanje u protokol cijepljenja. Treba uzeti u obzir i dnevne migracije radnika u susjedne zemlje, naročito u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Za sve njih poslodavci moraju snositi troškove PCR testova, što im stvara značajan financijski trošak i dodatno opterećuje poslovanje – istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Krovne gospodarske institucije uključene u inicijativu ističu kako bi se uključivanjem poduzetnika u prioritetni protokol cijepljenja uvelike olakšalo odvijanje prekograničnog biznisa. Kao opciju za migracijske radnike ističu mogućnost sufinanciranja dijela PCR testova, po uzoru na Sloveniju, ali poručuju da je efikasnija, svrsishodnija i jeftinija opcija provesti procjepljivanje.’