14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POLICIJA TVRDI

Šefica financija u komunalcu trošila po dućanima i plaćala kredite obitelji novcem od poduzeća, direktor “žmirio”
Š

Između ostalog prebacivali su novac od firme na svoje račune, trošili u trgovinama, a čak i plaćali svoje kredite i kredite članova obitelji?!

Ne propustite

Nevjerojatna priča stiže nam iz susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije. Tamošnja policija tvrdi kako su rezultati istrage pokazali da su bivši direktor i šefica financija u komunalnom poduzeću pronevjerili gotovo 640.000 eura. Između ostalog prebacivali su novac od firme na svoje račune, trošili u trgovinama, a čak i plaćali svoje kredite i kredite članova obitelji?!

– Nakon krim istrage na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru utvrdili smo osnovanu sumnju protiv to dvoje. Sumnjamo da su 59-godišnjakinja i 55- godišnjak, tada rukovoditeljica računovodstva i direktor komunalnog poduzeća, počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta – navode u policiji.

Pronevjera u Komunalcu

Kako ističu, od 1. siječnja 2015. godine do 14. studenoga 2022. godine zajedno su počinili čak 23 kaznena djela. Uz zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, još devet kaznenih djela kojima je probavljena znatna imovinska korist ili pričinjena znatna imovinska šteta. Priča izgleda nestvarno, čak i za hrvatske prilike.

Općinski i Županijski sud, Palača pravdePronevjera u Komunalcu
Ilustracija // Foto: Mario Kos

– Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u više navrata protupravno s računa poduzeća isplaćivala novčana sredstva na svoje privatne račune. Osim toga u bankama je plaćala rate kredita za sebe i članove svoje obitelji. Više puta je isplaćivala novčana sredstva na račune pravnih i fizičkih osoba, plaćajući robu i usluge za sebe i članove svoje obitelji – sumnjaju u policiji i dodaju da se pronevjera u komunalnom poduzeću nastavlja…

Uzela novac i za svoj obrt

– Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije kontrolirao rad 59-godišnjakinje – istaknuli su u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Policija je utvrdila i sumnju da je 59-godišnjakinja sama počinila pet kaznenih djela, tri kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, jedno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jedno kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

– Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u tri navrata napravila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema komunalnom poduzeću. Na temelju toga je robu i usluge za svoj obrt platila novčanim sredstvima komunalnog poduzeća. Kao rukovoditelj računovodstva nije trgovačke i poslovne knjige vodila potpuno i uredno jer je netočno knjižila podatke o plaćanjima, a dio dokumentacije o plaćanjima prikrila ili uništila – navode također.

Ukupna materijala šteta nastala kaznenim djelima je 638.146,01 eura.

Direktor i financijašica nisu jedini

No, tu priča ne staje. Nije to bila jedina pronevjera u firmi. Pod policijskom istragom bila je i 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća. Ona je, sumnjaju, počinila kaznena djela pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kažu kako je u razdoblju od 4. travnja do 24. listopada 2022. godine, vodila blagajničko poslovanje, te u više navrata iz blagajne podignula novac radi gotovinskog plaćanja prema dobavljačima.

– Podignut novac protupravno je zadržala za sebe pri čemu je u poslovnu dokumentaciju unosila lažne podatke o isplatama iz blagajne. Tako je pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.811,81 eura.

Protiv nje slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uživali u plesnim izvedbama

FOTO/VIDEO Veselo je na plesnom spektaklu u Virju koji je okupio 800 natjecatelja iz cijelog svijeta

Ovog vikenda u Virju se održao pravi plesni spektakl! Naime, Virje je domaćin velikog međunarodnog plesnog natjecanja Croatian trophy te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×