19.6 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Que sera, sera

Sezonska prognoza za zimu: Veselite li se snijegu?
S

Na današnji dan prije 29 godina u Podravini je palo toliko snijega da su škole bile zatvorene. Koprivnica je tada mjerila 62 centimetra visok snježni pokrivač. Što nas čeka ove zime? To nam sezonska prognoza, više statistička nego praktična, neće reći.

Ne propustite

Kakva će biti zima pred nama, hoće li biti hladna, hoće li biti snijega… Pitanja su to na koja svake godine pokušava odgovoriti sezonska prognoza vremena. Uoči početka klimatološke zime, Državni hidrometeorološki zavod objavio je kakva bi ona trebala biti.

– Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze – ističe DHMZ u svom priopćenju. Vjerojatnost za toplije vrijeme veća je u prosincu i osobito u veljači, dok bi siječanj trebao biti hladniji.

To, naravno, ne znači da će cijeli ti mjeseci biti topliji. – Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina – naglašava DHMZ.

Sezonska prognoza oborine manje je pouzdana od prognoze temperature. – Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze – stoji u DHMZ-ovoj sezonskoj prognozi. Vjerojatnost za više oborine od mjesečnog prosjeka pritom je veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Naravno, ovakav tip prognoze ne može precizirati točno što će padati, koliko i kada. Dulja sušna razdoblja mogu se izmjenjivati s uglavnom kraćim razdobljima obilnije kiše ili snijega. Stoga je potrebno pratiti kratkoročne prognoze i upozorenja, naglašava DHMZ.

Klimatološka zima počinje u četvrtak, 1. prosinca i traje do kraja veljače. Astronomski, zima ove godine počinje 21. prosinca u 22:48.

Na današnji dan: Kakav je to bio snijeg…

Posljednjih godina snijeg je u Podravini i Prigorju rijetka pojava. Upravo na današnji dan prije 29 godina, 30. studenoga 1993., u našim je krajevima pao jedan od najvećih snjegova u zabilježenoj povijesti.

Cijeli je taj studeni bio prilično hladan i snježan. Prema dostupnim podacima, temperatura se čak 11 dana uopće nije dizala iznad nule. Snijeg je počeo padati 12. studenoga. Dva dana kasnije već su se mjerila 42 centimetra snijega.

Snježni pokrivač potrajao je do kraja mjeseca. Posljednjeg dana tog studenog visina snijega u Koprivnici iznosila je 62 centimetra. Pritom je Koprivnica čak bila u zaostatku u odnosu na okolicu: Ludbreg je imao 85, Bjelovar 79, Varaždin 76, Križevci 75 centimetara. Toga se jutra nije išlo u školu.

Imate li zanimljiva sjećanja ili po mogućnosti fotografije tog legendarnog snijega iz studenog 1993.? Pošaljite nam ih u komentaru na Facebooku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

3. Hummus Fest

FOTO Dođite na Hummus Fest u Gradski park i uživajte uz pregršt finih i zdravih delicija te u brojnim sadržajima, a bit će i...

Proslavite Svjetski dan Hummusa na 3. Hummus Festu u Koprivnici i provjerite zašto je hummus najbolji namaz na svijetu! Hummus...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×