Sigurno na dva kotača

16:51h
0
Kako unesrećenom pravilno pružiti prvu pomoć; Foto: Ivan Brkić

Subotnja špica, sunce, kavica, sladoled i puno velikih i sjajnih motora ove su subote bili zaštitni znak glavnog gradskog trga. Postaja prometne policije Koprivnica u suradnji sa Auto klubom Koprivnica u centru grada je organizirala preventivnu akciju ”Sigurno na dva kotača”.

Akcija je namijenjena promicanju prometne kulture svih sudionika u prometu, a poglavito vozača mopeda i motocikla. Motociklisti su najprije u spomen preminulim sudionicima promete napravili krug po gradu, a zatim je uslijedio program na Zrinskom trgu.

Zabavne i edukativne demonstracije

Motoristi su se natjecali u spretnosti vožnje svojih limenih ljubimaca; preskakale su se prepreke, vozilo se između čunjeva te su se izvodili brojni drugi trikovi. Uz zabavni dio okupljanje je bilo i edukativnog karaktera. Stručni djelatnici Crvenog križa iz Koprivnice prezentirali su pružanje prve pomoći unesrećenom motoristu, a svi vozači limenih dvokotača pozorno su ih promatrali. Pokazivali su kako se previjaju rane natale puknućem vizira kacige, kako se skida kaciga s glave motorista koji je zbog nesreće onemogućen skinuti je sam te položaj tijela u koji se unesrećenog treba staviti kako bi mogao pravilno disati.

– Najvažnije od svega je da kad vidite unesrećenog ne pomičete njegovo tijelo. Na vama je da pozovete Hitnu pomoć kako bi stručnjaci mogli doći i pružiti mu pomoć. Ukoliko se tijelo nasilno premješta ili ga stavite u nepravilan položaj, osoba bi mogla imati trajne posljedice po zdravlje – napomenuo je djelatnik Crvenog križa.

čitam...
Loading...