Bilo ih je osam, ostalo ih pet

Sinjeri i Golubić pridružuju se Pintaru u Antikorupcijskom povjerenstvu, predsjednica J. Lakuš izlazi: U godinu dana dobili smo jednu anonimnu dojavu

Iz povjerenstva izlaze dosadašnja predsjednica Jadranka Lakuš te članovi Ivica Lukač, Marija Halaček, Zlatko Friščić i Zvonimir Markač. S druge strane, novi/stari članovi ostaju Željko Pintar, Renata Glavica i Vlatka Grotić-Samaržija

15:13h
0
Sandra Sinjeri, Tomislav Golubić, Željko Pintar, Jadranka Lakuš
Slijeva: Sandra Sinjeri, Tomislav Golubić, Željko Pintar, Jadranka Lakuš. Foto: Ivan Balija, Matija Gudlin

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine podravsko-prigorski političari raspravljat će o čak 28 točaka dnevnog reda, a jedna od njih tiče se i županijskog Antikorupcijskog vijeća. Tijela koje je dosad brojalo osam članova, a odsad će ih biti pet. Barem za sada, jer su nam iz Županije naknadno potvrdili da će raspisati još jedan natječaj.

Novi članovi istog, tako će postati Sandra Sinjeri i Tomislav Golubić, oboje iz SDP-a, dok iz povjerenstva izlaze dosadašnja predsjednica Jadranka Lakuš te članovi Ivica Lukač, Marija Halaček, Zlatko Friščić i Zvonimir Markač. S druge strane, novi/stari članovi ostaju Željko Pintar, Renata Glavica i Vlatka Grotić-Samaržija.

Pintar će tako u Antikorupcijskom povjerenstvu braniti boje većine u Skupštini, Sinjeri i Golubić manjine, Glavica je iz redova udruge, a Grotić-Samaržija iz redova gospodarstva. Drugim riječima, povjerenstvo je ostalo bez predstavnika sindikata (Zlatko Friščić), novinara (Zvonimir Markač), obrazovanja (Marija Halaček), a nitko se na raspisani natječaj nije javio ni od javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika.

Koji je tome razlog nismo saznali, a razlog smo pokušali doznati i od dosadašnje predsjednice Jadranke Lakuš, koja nam je ukratko odgovorila da je uloga povjerenstva prije svega preventivna.

– Na preventivu smo se usmjerili jer je bilo malo dojava građana o nečasnim radnjama, a to bi nam trebalo biti primarno. Mislim da smo u prošlom četverogodišnjem mandatu imali samo jednu anonimnu prijavu, na temelju koje nismo mogli apsolutno ništa napraviti. Zato smo se i usmjerili na preventivu i na projekte koje smo radili s onima najmlađima, kako bismo njima dali na znanje da je korupcija nešto negativno, nešto čega ne bi smjelo biti u današnjem društvu – pojasnila nam je Lakuš.

U povjerenstvo je ušla s Nezavisne liste Željka Lackovića, no u razgovoru sa stranačkim kolegama odlučila je da u istome više neće sudjelovati.

– Imamo svoje razloge, ali o njima sada ne bih. Samo znam da ni ja, niti bilo tko drugi s naše liste, neće sudjelovati u radu ovog povjerenstva, a razloge ćemo pojasniti danas na Skupštini, tako da se malo strpite – zaključila je Jadranka Lakuš.

Tko će je zamijeniti na predsjedničkoj poziciji saznat ćemo nakon prve sjednice novoizabranih članova. Inače, mandat im traje do isteka mandata Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, konstituirane 5. srpnja ove godine.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW