19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zvijezda padalica

Jeste li ga vidjeli? Sjajan meteor bljesnuo iznad Podravine i Prigorja
J

Meteor je u potpunosti izgorio na visini malo većoj od 83 kilometra i njegovi fragmenti najvjerojatnije nisu došli do tla, stoga neće biti organizirana potraga za eventualnim meteoritima.

Ne propustite

Sjajan meteor proparao je noćno nebo u subotu navečer iznad sjeverne Hrvatske. Očevici su izvijestili o jakom bljesku i dimnom tragu koji je iza meteora potrajao još desetak minuta.

Takav meteor u astronomiji se naziva bolid. U Zemljinu atmosferu ušao je u subotu, 15. srpnja u 23:51. Snimilo ga je 14 automatskih kamera Globalne meteorske mreže: osam u Hrvatskoj, četiri u Češkoj te po jedna u Mađarskoj i Sloveniji.

Kako je objavio Hrvatski astronomski savez, ovaj je sjajan meteor pripadao roju koji zovemo Srpanjski Pegazidi. Sjaj mu je bio usporediv s punim Mjesecom. Obasjao je nebo i tko je tada bio vani nije ga mogao ne primijetiti. Vidljivi dio leta započeo je na visini od 170 kilometara. To je prilično visoko i dosta rijetka pojava.

Očekuje se da nije ostavio meteorite, odnosno da njegovi komadići nisu došli do tla. Prema analizi snimaka Globalne meteorske mreže, u potpunosti je izgorio na visini malo većoj od 83 kilometra.

Dimni trag koji je sjajan meteor ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili desetak minuta. Na fotografiji ga je uspio zabilježiti Mario Mačina iz Šemovaca:

Sjajan meteor ostavio je dimni trag
Dimni trag meteora kako ga je oko ponoći sa subote na nedjelju snimio Mario Mačina.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×