15.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
EVO ŠTO SU REKLI RAVNATELJI

Sjećate se učeničkih dežurstava? Inspekcija ih je kod naših susjeda ukinula, provjerili smo rade li podravsko-prigorska djeca u kuhinji i na ulazu
S

Anonimna osoba potaknula je inspekciju da posjeti Osnovnu školu Nedelišće, tvrdeći kako su učenici ondje izloženi teškom radu i opasnosti. Pročitajte kakva je praksa u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima.

Ne propustite

S idejom kako je dežuranje učenika, bilo u kuhinji ili na ulazu škole, dio obrazovne povijesti, iznenadila nas je informacija koja se pojavila sredinom prosinca. Naime, pisao je vecernji.hr, anonimna osoba potaknula je inspekciju da posjeti Osnovnu školu Nedelišće, tvrdeći kako su učenici ondje izloženi teškom radu i opasnosti. Rezultat prijave jest ukidanje dežurstva na ulazu, a potom i u kuhinji, što se može vidjeti i u promjeni službenog Kućnog reda škole koji sada kaže kako za vrijeme rada dežuraju učitelji i tehničko-pomoćno osoblje sa zadacima odobravanja ulaska, vođenja evidencije i davanja potrebnih informacija.

Odlučili smo, stoga, provjeriti kakvo je stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, odnosno u školama triju gradova – Koprivnice, Križevaca i Đurđevca.

“Može biti opasno za djecu, na ulazu mora biti odrasla osoba”

Ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović potvrdila je kako posljednjih deset godina, otkako je ona u školi, ali i prije, nisu imali dežurstva.

Sanja Prelogović // Foto: Marko Dedić

– Može biti opasno za djecu, na ulazu mora biti odrasla osoba kao što su spremačice, domari i dežurni nastavnici. To nalaže logika zdravog razuma. Uzevši u obzir da smo eko-škola, imamo eko-patrolu u sklopu koje djeca pomažu noseći tacne tijekom odmora te gledaju hoće li ostali bacati hranu ili će je staviti na odgovarajuće mjesto. U tom slučaju ne možemo uopće govoriti o dežurstvu – objasnila je, dodavši kako u eko-patroli svojevoljno sudjeluju učenici viših razreda koji tako izostaju s jednog školskog sata.

Gordana Gazdić Buhanec kao ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski kazala je kako posljednje 23 godine također nisu imali dežurstva. Ranije je, pak, isto provođeno, i to na način da su učenici upućivali posjetitelje kako, gdje i koga pronaći.

Foto: Ivan Balija
Gordana Gazdić Buhanec // Foto: Ivan Balija

– Reguliranjem propisa, mi smo to ukinuli. Nisam za to da djeca dežuraju na vratima, da imaju obaveze odraslih i profesionalaca, već da imaju obaveze u okviru svoje dobi – smatra G. Gazdić Buhanec, potvrđujući kako navedene poslove obavljaju spremačice, domari i učitelji.

Iako nikada nisu dežurala na ulazu u školu, a danas nema ni spremačica, već je škola otvorena, djeca Osnovne škole Braća Radić, potvrdio nam je ravnatelj Krešo Grgac, kratko pomažu u kuhinji.

Krešimir Grgac, ravnatelj Osnovne škole Braća Radić // Foto: Matija Gudlin
Krešo Grgac // Foto: Matija Gudlin

– Ne provode ondje cijeli dan. Riječ je o višegodišnjoj praksi s kojom su se roditelji složili, nemamo nikakvih problema. U pravilu, učenici osmih razreda dolaze u kuhinju i pomažu pri nošenju tacni ili brisanju stolova. Nemaju naporne poslove, a znatno pomažu kuharicama. Postižu se i dobri odgojni efekt, uče se odgovornosti, pozitivno utječe kada su vrijedni članovi zajednice, pa tako i školske. Izostajanje je kratko. Piše li se test, djeca ne idu u kuhinju te nisu ni za što zakinuta – objasnio je Grgac.

U Đurđevcu poštuju preporuke, pa djeca ne dežuraju u kuhinji niti na hodniku

Rad učenika u kuhinji Osnovne škole Đurđevac ukinut je, prisjeća se ravnatelj Danijel Domišljanović, prije desetak godina. Dežuranje na hodniku je, s druge strane, provođeno do prije tri-četiri godine kada su učenici, primjerice, otpratili posjetitelje od točke A do točke B ili davali potrebne informacije. Međutim, danas nema ni toga.

Danijel Domišljanović // Foto: Sanjin Bojić

– Poštujući preporuke, u našoj školi učenici ne dežuraju u kuhinji i predvorju. Osobno, u kontekstu pripadnosti i važnosti u tome ne vidim ništa loše, pri čemu se djeca, naravno, ne smiju izrabljivati. Otežavajuće je za funkcioniranje naše škole što djelatnici sada imaju dodatni posao uz temeljne obaveze. K tome nam manjka ljudi. No, znam da je osnovno obrazovanje obavezno i da se učenicima na taj način ne može oduzimati prisustvo na nastavi – kazao je Domišljanović, dodavši da ponašanje učenika tijekom odmora prate učitelji, a za vrijeme nastave školske prostore nadziru spremačice i domari.

“Dežurstvom bi propustili nastavu, izgubili cijeli dan”
Igor Brkić, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Križevci // Foto: Matija Gudlin
Igor Brkić // Foto: Matija Gudlin

Zašto bi dijete radilo, pita se ravnatelj Igor Brkić. Tvrdi kako u Osnovnoj školi Vladimir Nazor učenici samostalno uzimaju i vraćaju tanjure. Za ostalo su, dakle, zadužene kuharice ili kuhari te spremačice ili spremači.

– Dežurstvo nemamo već godinama. Na hodniku dežuraju učitelji, dok glede ulaza imamo infopult s nekim od djelatnika. Ovakve stvari rješavamo s administrativno-tehničkim osobljem. Djeca bi se, kao u Japanu, mogla više uključiti u čišćenje škola, ali ni u kojem slučaju na ulazu. Dežurstvom bi propustili nastavu, izgubili cijeli dan – Brkićevo je stajalište.

Situacija slična onoj u OŠ Braća Radić jest u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca čiji je ravnatelj Dražen Bokan.

Dražen Bokan // Foto: Matija Gudlin

– Nemamo klasično dežurstvo, ne određujemo tko će i kada biti dežuran. Učenici ponekad, jedanput tjedno ili mjesečno, pomažu nakratko u kuhinji, pokupe šalice ili zdjelice, nešto sitno. Ako treba, ako ne, onda ništa. Ostalo kuhari samostalno odrađuju. Na ulazu nemamo nikoga posljednje tri-četiri godine. Nekada, kada sam išao u školu, učenici su uvijek dežurali, pa i zvonili. Danas nije preporučljivo imati nekoga, djeca se ne smiju tome izlagati. Kao i ostali, odlučili smo se to ukinuti. U prizemlju su obavezno dežurna dva učitelja, a prisutni smo i svi ostali. Mislim da je dobro da djeca malo pomognu, stvore radne navike što je dobar odgojni element. Vidjet će da je dobro pomoći i ostaviti iza sebe uredno. Jasno, uz kontrolirane uvjete, nadzor odrasle osobe i dogovor s djecom. Primjerice, učenici su sudjelovali u akciji Zasadi drvo, ne budi panj. Bili su vrlo sretni, radili su nešto drugačije – rekao je Bokan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

To je to

Tko ima bolji stil? Ove dvije zgodne frendice očaravaju, svaka ima svoj tajni adut

Zgodne frendice na špici su ovog vikenda privukle pozornost svojom bezbrižnom elegancijom. Kad bi morali i birat čiji nam se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×