Poštujte naše znakove

Školarci kreću u ponedjeljak u školu, vozači oprez

Policijski službenici roditeljima poručuju da trebaju djeci primjerom ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu, a vozačima da opreznije voze jer su prvašići nižeg rasta i vidno polje im je ograničeno.

14:50h
0
Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

U ponedjeljak je prvi dan školske godine i veliki broj školaraca kreće samostalno na prometnice. Neki od njih, poput prvašića, prvi su puta sudionici u prometu te je stoga Policijska uprava koprivničko-križevačka pripremila akciju Poštujte naše znakove kako bi im odlazak u školu i povratak iz nje učinili što sigurnijima.


Policijski službenici roditeljima poručuju da trebaju djeci primjerom ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu, a vozačima da opreznije voze jer su prvašići nižeg rasta i vidno polje im je ograničeno. Teže su uočljivi vozačima, često su zaigrani i ne procjenjuju opasnost i samim su time ugroženi sudionici u prometu.

U skladu s aktualnim epidemiološkim situacijama i dogovoru s ravnateljima škola policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju prenijeli najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju djece u prometu.

Također, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna  zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Osnovna škola Braća Radić // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Osnovna škola Braća Radić // Foto: arhiva

U vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća bit će da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

U školama u kojima su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica, a policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Kako su i učestali upiti građana o korištenju dječjih autosjedalica, iz Policijske uprave podsjećaju da se one trebaju koristiti u skladu s uputama proizvođača. Da bi autosjedalica bila pravilno korištena, važno je da odgovara stupnju tjelesnog razvoja djeteta, da je pravilno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano.

Dodatne informacije vezane uz akciju, ali i savjete roditeljima, djeci te vozačima možete pronaći OVDJE.

čitam...