Neobičan trojac zastao u Koprivnici

Škotski računovođa Stanley i pastir Harry dali otkaz, pustili brade i sa psom se na biciklima zaputili na tisuće kilometara neizvjesnosti

Uglavnom donosimo odluke usput i većina stvari koje smo vidjeli bile su puka sreća. U početku čak nismo imali ni kartu, nego samo kompas, kretali se prema istoku i slijedili smo Rajnu i Dunav, njihov je plan bez plana.

16:00h
0
Stanley, Harry i Angus // Foto: Matija Gudlin

Koliko puta u ljetnim mjesecima vidimo neobične putnike na dva kotača i pedalama kako prolaze u Koprivnicu i “pod punom ratnom spremom” i zapitamo se kamo su krenuli i što ih je natjeralo da se zapute na dalek put?


Danas je ekipa ePodravine zatekla dvojicu odnosno trojicu njih na kavici u jednom koprivničkom kafiću i nije mogla odoljeti da im ne postavi ta pitanja. Dva bradata mladića Stanley, Harry i njihov ništa manje dlakavi četveronožni prijatelj Angus zaputili su se na kružno dvomjesečno putovanje biciklima iz Škotske.

– Zasad putujemo pet tjedana i dosad smo prošli kroz Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Austriju, Češku, Mađarsku i sad smo ovdje. Pred nama su još četiri tjedna da napravimo krug natrag do kuće. Jučer smo prešli mađarsko-hrvatsku granicu, noćili u šatoru u blizini te u Hrvatskoj planiramo ostati odnosno kroz nju biciklirati još tri dana. Potom slijede Slovenija, Italija pa preko Alpi, Švicarska i Francuska – opisuju nam svoju rutu ovi neobični mladići.

Pod pretpostavkom da ovakvo putovanje iziskuje mnogo novca, upitali smo dečke kako se po tom pitanju snalaze.

– U svakom slučaju, trebamo više novca nego što imamo. Ušteda je utoliko što noćimo u šatoru, a u Mađarskoj i Njemačkoj smo prespavali kod prijatelja. Računamo da ćemo do povratka kući potrošiti oko tisuću funti po osobi – kaže Stanley.

Stanley je dao otkaz kako bi mogao na ovo putovanje // Foto: Matija Gudlin

Ova dva entuzijasta opremila su se solidnim trekking biciklima za ovakav put, na svakom od njih su po dva para bisaga, dok Harry za sobom još vuče i kolica u kojima uživa njegov pastirski pas.

– Sa sobom nosimo manje-više sve što trebamo – šator, vreće za spavanje, hranu i odjeću. Na trenutke mi bude teško pa se zapitam što mi je ovo trebalo, ali većinu vremena ne. Pas dobro podnosi putovanje, jedino mu zna biti dosta vruće kako je ovdje puno više temperatura nego kod nas. I nama ova vrućina teško pada. Znalo je putem biti i nešto grmljavine i kiše, ali mi smo na to naviknuti jer je kod nas puno više kiše nego ovdje – priča nam Harry.

Upitali smo mladiće jesu li odlučili ne brijati se na ovom putovanju ili je to imidž koji inače “furaju”.

– Ja se ne brijem odnosno inače nosim bradu, ali Stanley se odlučio prestati brijati dok smo već počeli biciklirati Škotskom.

Za Stanleyja, Harryja i Angusa ne može se reći da su baš putnici namjernici kako nemaju strogo isplaniran plan i program.

– Htjeli bismo doći do hrvatske obale, ali ne znamo u kojem smjeru trebamo ići. Samo znamo da se želimo kretati u smjeru zapada te da nam je iduća postaja Zagreb. Imamo nekoliko ciljnih točaka koje bismo htjeli posjetiti i pokušavamo obići glavne gradove poput Beča. Inače, uglavnom donosimo odluke usput i većina stvari koje smo vidjeli bile su puka sreća. U početku čak nismo imali ni kartu, nego samo kompas, kretali se prema istoku i slijedili smo Rajnu i Dunav – njihov je plan bez plana.

Harry i Angus čuvali su ovce, a onda su “digli sidro” i postali svjetski putnici na biciklu // Foto: Matija Gudlin

Tako da nisu ciljano posjetili Koprivnicu kao grad bicikla, ali su primijetili muzej bicikala na otvorenom i biciklističke trgovine.

– Morali smo zastati u dućanu s opremom jer mi je sinoć propala vanjska guma pa smo taman došli na vrijeme da ju zamijenim. Nemamo puno nezgoda, osim što se i Harryju probušila guma na stražnjem kotaču i prikolici i pukla mu je žbica – prepričava nam neopterećeno Stanley koji je dao otkaz kako bi mogao otići na ovo dvomjesečno putovanje.

Kako kaže ovaj 26-godišnjak, ionako mu se nije sviđao njegov posao.

– Bio sam računovođa i radio sam to pet godina te je sad došlo vrijeme za promjenu. Nije mi svejedno kako ću naći novi posao kad se vratim jer nije ni kod nas lako naći posao, ali o tome ću razmišljati kad se vratim. Sad samo želim uživati u praznicima – priča nam Stanley.

Harry i Angus su pastiri, ali na jesen 25-godišnji Harry kreće na fakultet pa je odlučio ovo ljeto iskoristiti na putovanju.

– Ovo nam je prvo ovakvo putovanje biciklom. Ja obično idem na pješačke ture od tjedan dana za godišnji, koje se organiziraju po Škotskoj. Međutim, htio sam vidjeti Europu, a to se ne može samo hodanjem – objasnio nam je Stanley prije nego li su dečki zajašili svoje pedalirajuće ljubimce i nastavili put prema zapadu, kamo ih cesta odvede.

Dečki kažu kako im je hrvatska klima pretopla // Foto: Matija Gudlin

čitam...