4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
laureati

Slavko Čamba postuhumno će postati počasni građanin Đurđevca, Zdravko Šabarić primit će nagradu za životno djelo
S

Slavko Čamba (1930.) zanimljiva je ličnost u podravskom miljeu, čiji bi život stao pod zajednički nazivnik: Tuđina, zavičaj, dom. U tuđinu (Austrija) se odselio slijedom svojih političkih uvjerenja, zbog kojih je stradao

Ne propustite

Poznati su dobitnici javnih priznanja Grada Đurđevca. Izglasalo ih je Gradsko vijeće Grada Đurđevca, a najveće priznanje, ono počasnog građanina dodijelit će se posthumno Slavku Čambi, omiljenom i rado viđenom čovjeku.

S osobitim je zadovoljstvom isticao proslavu svog 85. rođendana u Đurđevcu pod pokroviteljstvom Grada i Ogranka Matice hrvatske te Gradske knjižnice u Đurđevcu. Godine 2000. primio je Zlatnu plaketu grada Đurđevca, a 2007. nagrađen je Nagradom za životno djelo.

Slavko Čamba (1930.) zanimljiva je ličnost u podravskom miljeu, čiji bi život stao pod zajednički nazivnik: Tuđina, zavičaj, dom. U tuđinu (Austrija) se odselio slijedom svojih političkih uvjerenja, zbog kojih je stradao, da bi tamo našao posao, skrovište i budućnost za svoju obitelj. Troje njegove djece steklo je akademska obrazovanja, dok se Slavko u domovinu vratio devedesetih godina, na krilima demokratskih promjena u Hrvatskoj. Do tada je pisao i surađivao u emigrantskom tisku i katoličkim novinama i revijama. Njegova velika tema je BLEIBURG i bleiburška stradanja, o čemu je objavio tridesetak naslova.

Što se izrazitije književnog pisanja tiče, objavio je sljedeće naslove: MOJE ŽIVLENJE, TA DRAGA DOMAČA REČ i ĐURĐEVAČKI KAJ. Kroz poeziju se provlači nit etnografije, opisujući konkretne prostore, likove, floru i faunu, kako ih je autor emotivno upamtio i u svjetlu uspomena sačuvao. Pogled na svijet je patrijarhalan, ističu se čestitost, domoljublje, stara „korjenika“, žal za mladošću i dragim licima koja je u svojoj dugovječnosti nadživio i koja danas sakrivaju „nebeske megle“.

Nagrada za životno djelo

Javno priznanje Nagrade za životno djelo dodijeljeno je Zdravku Šabariću, za ostvarene rezultate i dugogodišnji angažman te doprinos obogaćivanja kulturnog, turističkog i društvenog identiteta Grada Đurđevca i Podravine.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Zdravko Šabarić rođen je u Hampovici 8. lipnja 1954., osnovnu školu pohađao je u Virju, a gimnaziju u Đurđevcu. Već od malena pokazivao je smisao za likovno izražavanje. Slika temeljito, usredotočeno i studiozno, djelujući poučno i preko svojih radova. Širi i mijenja tematiku, okrećući se svijetu tehnike, kroničarski bilježi što se u životu sela i maloga grada mijenja.

Na taj način osokoljuje i druge likovnjake da se udalje od imitacije i ukalupljivanja, te da progovore bojom i pigmentom o vlastitim osjećajima i senzacijama. Narisao je mnoge portrete suvremenika, s izraženom psihološkom crtom. Podario nam je nekadašnje vizure Đurđevca, njegove specifične „majkice na biciklinu“, stara zdanja, motive Staroga grada, interpretacije literarnih motiva (Galović i dr. ), te važne ekološke teme, u kojima kontemplira o budućnosti naše planete.

Uz kontinuirani rad u osnovnoj školi u Đurđevcu i Kalinovcu, gimnaziji u Đurđevcu kao nastavnik likovne kulture, gradskim ustanovama – Centru za kulturu kao ravnatelj i voditelj galerije Stari grad, te u Muzeju Grada Đurđevca, bio je sudionik i voditelj brojnih likovnih kolonija, kulturnih događanja, te jedan od osnivača Likovnog udruženja u Đurđevcu.

Osobito je zaslužan i vrijedan u prihvatu Donacije Ivana Lackovića-Croate, čiju je vrijednost prepoznao i u najvećem dijelu klasificirao i verificirao.

Nakon umirovljenja 2016. godine, i dalje je aktivan, osobito kroz djelovanje u Udruzi „Peski- Art Đurđevac“, te suradnji s muzejom osobito  kroz pojedine aktivnosti poput ilustracije simbola kravate povodom predsjedanja Republike Hrvatske EU, te obradi pojedine muzejske građe.

Foto: Ivan Balija
 Igor Benaković // Foto: Ivan Balija

Javno priznanje Zlatna plaketa “Sveti Juraj” dodjelit će se Rukometnom Klubu Đurđevac, Foto-kino klubu Picok i Nikoli Mihočki. 

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjelit će se Ogranku Matice hrvatske u Đurđevcu, gospođi Ljiljani Plazek – Bogojević i gospođi Ivančici Sabolić, profesoricama u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva, gospodinu Igoru Benakoviću, direktoru tvrtke Bauwerk Boen, gospodinu Josipu Pleadinu, grafičkom poduzetniku i gospodinu Zdravku Štefaniću, višestrukom darivatelju krvi (104).

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
ŽRK Đurđevac // Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Josip Pleadin // Foto: djurdjevac.hr
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×