Slavko Tucaković novi glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske

06:24h
0

Slavko Tucaković spreman je prvog srpnja preuzeti dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske. Bit će na čelu službe za vatrogastvo pri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje sa sjedištem u Zagrebu, a pod ingerencijom MUP-a.

Osim što mu je imenovanje na novu dužnost priznanje za dosadašnji rad,  svjestan je da preuzima odgovornost za hrvatske vatrogasce. Prvo treba odraditi protupožarnu sezonu na Jadranu i žetvenu sezonu na kontinentu pa će potom prionuti izmjenama u vatrogasnoj organizaciji i Zakonu o vatrogastvu.

Najavio je to Tucaković pojasnivši: „Danas u RH imamo Državnu upravu za vatrogastvo,  Državnu upravu za zaštitu i spašavanje u kojoj se nalazi Sektor za vatrogastvo, imamo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, imamo Javne vatrogasne postrojbe, znači svatko ima svoje ingerencije, imamo Javne ustanove, imamo udruge građana i sve je to isprepleteno, pitanje je same nadležnosti svih tih institucija.“

Tucaković najavljuje uređenje cijelog sustava koji obuhvaća i rješavanje problema financiranja vatrogastva od DVD-a do profesionalaca angažiranih u Javnim vatrogasnim postrojbama. 

Inače, danas je donesena odluka o raspisivanju javnog natječaja za Tucakovićevog nasljednika na mjestu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Koprivnici, dok će vatrogasne zajednice grada i županije njegova zamjenika određivati ovih dana.

Izvor: Radio Drava

čitam...