16.5 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Slika za gimnazijski Osvit
S

Ne propustite

Ova slika snimljena je za potrebe gimnazijskog časopisa Osvit, koji je, u pravilu, izlazio na kraju školske godine. Slika je iz 1960. godine, a bila je snimljena za humorističku foto-reportažu.

”Manekeni” na slici su ”prijeteći” Jerko Domić, a u grupi Zvonko Ištvan Iso, Mirko Zupčić Zubek, Ivan Deković Dekač i Petar Senjan Perica. Naravno, uz sliku je išao i potpis. Naslov je bio: Hajduk ili Dinamo? A potpis: I tko od vas tvrdi da Hajduk nije bolji od Dinama? Ovo bi prošlo i danas.

Taj broj Osvita bio je nastavak nedostignute grafičke i likovne kvalitete Osvita iz lipnja 1958. godine na 36 stranica, kojeg je likovno opremio kasniji akademski slikar, tehnički urednik Osvita Zdravko Tišljar, a u uredništvu su bili glavni urednik Vladimir Kuzel, Pajo Kanižaj, Vesna Švec, Ivan Šlabek, Maja Posavec i Jovo Rojčević. Bilo je to prvi puta da je urednik bio učenik. Kako je tako opremljen časopis bio vrlo skup, iduće godine urednik je opet bio – profesor.

Taj idući broj Osvita iz 1960. godine na 32 stranica odlikovao se za ono vrijeme grafički modernijim izgledom, primjerice fotografije su ”izlazile” izvan stranica na gornjim i donjim rubovima i sa strane. Vaš autor bio je grafički urednik, a glavni urednik bio je profesor Božidar Pavleš.

I tu se bili začeci današnjeg novinarstva.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×