19.8 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
koprivnica je disala punim plućima, ali...

Slikari složni: Podravski motivi izgubili su stari sjaj, nekad nas je bilo 90, danas jedva 20-ak i treba puno truda i novaca da se vratimo na staro
S

Kaže kako se ne može žaliti na interes građana, jer uvijek proda nekoliko svojih radova, ali da je pomalo tužan, jer su Motivi nekada bili mnogo veći nego što su to danas.

Ne propustite

Svjetla reflektora ugasila su se nad 27. izdanjem Podravskih motiva. Točnije, prvim dijelom Motiva, jer bi nas početkom listopada, prema najavi organizatora, trebao čekati i drugi dio. Kako god bilo, prva ovogodišnja koprivnička manifestacija održana u covid razdoblju vratila nas je u ona stara, ljepša vremena, jer je središnji koprivnički Trg ponovno disao punim plućima.

Punim plućima napokon su disali i oni malobrojni likovni umjetnici koji su prezentirali svoja djela, no osmijeh na njihovim licima nije bio potpun, jer interes likovnjaka za ovom manifestacijom manji je iz godine u godinu. Jasno je to i običnim laicima, građanima koji redovito posjećuju Podravske motive. Štoviše, u jednom lokalnom tjedniku mogli smo pročitati izjavu Željka Korošeca, jednog od idejnih začetnika ove manifestacije, koji je naglasio da ga Motivi rastužuju, jer su spali s konja na magarca.

Ivan Andrašić, Stjepan Ivanec i Zlatko Štrfiček desetljećima izlažu na manifestaciji, a svi se slažu u jednom – Podravski motivi nisu više što su nekada bili. Kako su nam naglasili, nekada je na manifestaciji izlagalo između 70 i 90 autora s preko 400 radova, što je danas nezamisliva brojka.

– Više je tu faktora – rekao nam je odmah na početku razgovora Ivan Andrašić, cijenjeni koprivnički likovnjak.

Ivan Andrašić // Foto: Muzej grada Koprivnice
Ivan Andrašić // Foto: Muzej grada Koprivnice

– Sudjelujem ovdje od prvih dana i mogu reći da su Motivi nekada bili kvalitetniji, jer su u njima sudjelovali naši doajeni, a većine njih više ni nema među živima. No općenito gledano, sve se mijenja pa tako i forma i turistički sadržaji ove manifestacije. Rekao bih da se gubi onaj sjaj koji smo imali, a i neki slikari izgubili su strast za prezentiranjem. Zašto je to tako ne znam, ali mislim da moramo vratiti onaj stari elan, moramo vratiti interakciju s publikom, demonstrirati im i približiti slikanje na staklu, napraviti iskorak prema naprijed u kvalitativnom smislu – ispričao nam je Andrašić.

Dodao je kako ne smijemo zanemariti parazitarni faktor koji je virus napravio, ali i istaknuo kako to ne igra ključnu ulogu. Kaže kako se naiva nekada vodila pod malo boljim kriterijima.

– Nekada je bilo više kvalitete, hiperprodukcija i pojava amaterskog realizma rezultirala je padom. Nije sve više tako veliko, široko, nema one atmosfere kakva je bila nekada i Motivi su trenutno takvi kakvi jesu, ali traju i moraju trajati i moramo svi skupa raditi na tome da se vrate autori koji su trenutno odustali od manifestacije – zaključio je Andrašić.

Stjepan Ivanec // Foto: Vedran Tkalec

Na sličnom tragu razmišljanja je i Stjepan Ivanec iz Pitomače. Slikarstvom se bavi više od 50 godina i s nostalgijom se prisjeća ranijih izdanja.

– Treba mnogo truda i novaca uložiti da se vrati onaj stari sjaj. Također, organizacija mora biti na višoj razini, jer ja osobno poznajem desetak autora koji ne žele više doći i to je problem. Tu moramo naglasiti da su nekada ovdje dolazili gosti iz Belgije, Italije i ostalih zemalja, kojih sada više nema. Istina, problem je zbog corone, ali ne treba se na to izvlačiti – mišljenja je Ivanec.

Kaže kako se ne može žaliti na interes građana, jer uvijek proda nekoliko svojih radova, ali da je pomalo tužan, jer su Motivi nekada bili mnogo veći nego što su to danas.

Likovnjak s velikim stažom na Motivima je i Zlatko Štrfiček. Rođen u Hlebinama, od ranih je dana povezan s naivnom umjetnošću, a osim prve godine, kada je imao samostalnu izložbu u Njemačkoj, redovit je na ovoj manifestaciji.

– Tih prvih godina bili smo na vrhuncu. Znalo nas je ovdje biti i 90, što je danas nezamisliva brojka. Manifestacija nazaduje, ali vjerujem da ćemo je vratiti tamo gdje joj je i mjesto. Ja Motive volim, volim ovu tradiciju i kakvi god bili, odazivat ću im se dokle god će mi zdravlje to dozvoliti – rekao nam je Štrfiček i otkrio što ga muči i u čemu leži problem.

On je mišljenja da je previše sadržaja mimo Motiva, koji okupiraju pažnju posjetitelja.

Zlatko Štrfiček // Foto: Vedran Tkalec

– Ponekad sam ljut, jer se puno toga usredotočilo na park. Prodaje se cvijeće, igračke, u parku je mnogo zanimacija, a mi kao da smo zapostavljeni. Rekao bih da dosta toga nema veze s imenom Podravskih motiva, no organizatori vjerojatno imaju neki svoj plan kojim se vode. Da ne bi bilo da samo kritiziram, podržavam sve gradske manifestacije i sve me one raduju, ali mislim da treba jasno odvojiti jedno od drugog, jer nema smisla da se, recimo, uz Podravske motive veže izrada najdužeg jegera ikad, kao što je to bilo prije nekoliko godina – jasno je za kraj poručio 67-godišnji Zlatko Štrfiček.

Na kraju dodajmo kako je proteklog vikenda svoja umjetnička na središnjem gradskom Trgu prezentiralo 20 slikara i vidjet ćemo hoće li ta brojka krenuti uzlaznom putanjom već za tri mjeseca, kada nas čeka drugi dio ovogodišnjeg izdanja Podravskih motiva.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×