24.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kulturno dobro u centru grada

Smanjenjem prostora županijske ljekarne Grad Ludbreg će iznajmljivati još jedan prostor, a u potkrovlju izgraditi dva stana
S

Namjera je izraditi projekt dokumentacije i sanacije tog zaštićenog objekta u središtu grada koji je poznat kao rodna kuća istaknutog hrvatskog filozofa i znanstvenika Vladimira Filipovića.

Ne propustite

Ludbreško Gradsko vijeće održalo je sjednicu elektronskim putem, a započela je aktualnim satom.

Kako smo postali svjedoci ‘novog normalnog’, Ljekarna Varaždinske županije u Ludbregu, poznatija kao ‘stara ljekarna’, u Gundulićevoj ulici postala je nezaobilazni dio u životu građana.

– Posluje u samom središtu, stoga je i sve posjećenija, a s obzirom na koronavirus, pojavili su se novi problemi kojih ranije nije bilo. Naime, za vrijeme lošeg vremena, korisnici su ulazili nesmetano i čekali da dođu na red. Međutim, kako nalažu epidemiološke mjere u pogledu držanja fizičke distance, i dozvoljenog broja ljudi u zatvorenom prostoru, u ljekarni je to dvoje, građani su primorani na svoju uslugu čekati vani. Pa i ako pada kiša, stajati na kiši, jer ne postoji nadstrešnica – kazala je nezavisna vijećnica Maca Jančić.

– Ona se nema gdje postaviti na stariji objekt – odgovorio je gradonačelnik Bilić.

Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Dubravko Bilić // Foto: Ivan Balija

Problemom ljekarne u Gradu Ludbregu, napomenuo je, bave se niz godina, a M. Jančić pitala je postoji li kakav projekt za obnovu i rekonstrukciju postojeće zgrade.

Namjera je, naime, izraditi projekt dokumentacije i sanacije tog zaštićenog objekta u središtu grada koji je poznat kao rodna kuća istaknutog hrvatskog filozofa i znanstvenika Vladimira Filipovića.

– Dobili smo projekt, trenutno smo ga proslijedili građevinskim firmama od kojih očekujemo ponudu da vidimo za koliko se novaca ljekarna može obnoviti. S ranijom ravnateljicom Ljekarne Varaždinske županije dogovorili smo i način na koji bi se ta obnovljena zgrada ubuduće mogla koristiti. S obzirom na to da ljekarna trenutačno koristi preveliki prostor za njihove potrebe, odlučili su ga smanjiti u gabarite koji im dozvoljavaju bavljenje tom djelatnošću, a istovremeno im je jeftinije. Gradu bi ostao još jedan poslovni prostor prazan, odnosno za najam i prodaju, a kroz ovaj projekt predviđena je i gradnja dva stana na potkrovlju čime bi se i isplatila cijela ova investicija. Pokušali smo s tom zgradom učiniti sve što se da, jer je zaštićena i sama po sebi je prilično neprilagođena – od samog ulaza, ne postoje nadstrešnice… – pojasnio je Bilić.

Foto: ljekarna-vzz.hr

Kako doznajemo, trenutačna procjena obnove je vrijedna oko deset milijuna kuna, što je ogromna cifra, pa u Gradu traže povoljnije rješenje. Naime, građevina se nalazi u središtu grada unutar zone kulturno-povijesne cjeline i zaštićeno je kulturno dobro pa su potrebne dodatne dozvole za obavljanje radova.

– Dodali smo montažnu rampu za korisnike s poteškoćama za lakši pristup. Nakon prvih izračuna namjeravamo završiti financijsku konstrukciju, a do tada, morat ćemo živjeti s ljekarnom kakva je – kazao je Bilić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zajednička snaga 2024.

FOTO Velikom vatrogasnom vježbom prikazana spremnost za krizne situacije, predstavili i bogat vozni park

Terenska vatrogasna vježba Zajednička snaga 2024., koja je okupila operativne snage iz cijele županije održana je u nedjelju, 19....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×