15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZAVRŠIO NOVI POČETAK

Smještaj u skloništu tražilo 115 žena, zaštićeno njih 17 i 23-oje djece, Koren: Sigurne kuće su nužne, idealno bi bilo kada bi bile prazne, no nažalost to nije tako
S

Novi prostor potpuno je opremljen za dostojanstven život, ima 14 smještajnih kapaciteta uključujući ženu i djecu

Ne propustite

U prošloj godini zahtjev za smještaj u Sigurnoj kući podnijelo je 115 žena, no samo 17 ih je dobilo priliku skloniti se u njoj od nasilja i nasilnika u obitelji. Zajedno sa njima u kući, čija je lokacija zbog sigurnosti njenih korisnica tajna, bilo je smješteno i 23-oje djece. Brojke su to s kojima ne možemo biti zadovoljni, gotovo 80-ak zahtjeva je moralo biti odbijeno, ali činjenica je da je Koprivničko-križevačka županija napokon dobila adekvatan prostor za smještaj žena i time riješila ovo izuzetno važno pitanje.

Na danas održanoj završnoj konferenciji projekta Novi početak podnesen je rezime aktivnosti provedenih unatrag dvije godine, a koji je rezultirao izgradnjom objekta Sigurne kuće.

Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA, Foto: Sonja Badalić

– Obiteljsko nasilje, svjedoci smo svaki dan kroz medije, ne događa se nekom drugom, događa se ovdje. Sklonište je otvoreno 06. travnja 2021. i od tad do kraja 2022. su u njemu bile smještene 23 žene i 28-oro djece s tim da smo od travnja do kraja 2022. godine radili u prostoru koji je bio unajmljeni s kapacitetom do osam korisnika. Novi prostor potpuno je opremljen za dostojanstven život, ima 14 smještajnih kapaciteta uključujući ženu i djecu. Da li je to dovoljno? Nije, ali se otvara veća mogućnost i ono što negdje, kad gledamo stari prostor, koji nije imao mogućnosti za proširenje, ovaj prostor je doista prilagođen i za smještaj osoba s invaliditetom – kazala je Marina Švagelj Jažić, predsjednica udruge Hera iz Križevaca koja je partner u projektu. Ovom prilikom predsjednica HERA-e  podsjetila je kako ovakve usluge nisu primjerne za financiranje kroz europske projekte.

– Neprestance smo u neizvjesnosti, što utječe na zadržavanje ljudskih kapaciteta, morat će se na nacionalnoj razini naći rješenje za održavanje ovakvih i sličnih socijalnih usluga – rekla je te zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu, ali i djelatnicima policije koji su bez poteškoća uskakali i rješavali određene situacije.

Projektne aktivnosti predstavio je Darko Masnec, voditelj projekta.

– Novi početak jedan je od sedam projekata financiran sredstvima iz EU socijalnog fonda i njegova ukupna vrijednost je 9,2 milijuna kuna. Projektni partneri uz Županiju su Udruga HERA i Centar za socijalnu skrb Križevci. Svrha projekta je bila unapređenje sustava podrške i prevencije zaštite od nasilja nad ženama u Županiji, jačanje kapaciteta stručnjaka i podizanja svijesti o pravima žrtava nasilja i žrtvama u obitelji. Ukupna vrijednost aktivnosti koje je provodila Županija je 5,5 milijuna kuna. U okviru projekta izgrađena je i rekonstruirana zgrada koja pruža smještaj za 14 osoba, provođenu su aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka što je obavljala HERA, obrazovali su se i zaposlili ljudi koji pružaju stručnu pomoć. Podizanje svijesti je također bila aktivnost, promidžba i vidljivost koja je trebala upozoriti na stvari koje se dešavaju, a posljedica čega su smještaj u ovakvim ustanovama – pojasnio je Masnec.

Darko Masnec, voditelj projekta Novi početak, Foto: Sonja Badalić

Uz HERA-u i Županiju aktivnost je provodio i Centar za socijalnu skrb kroz pravnu pomoć zaposlenika uključenih u projekt.

Zadovoljan je bio i župan Darko Koren.

– Zadovoljni smo da imamo adekvatan sustav koji brine o žrtvama nasilja u obitelji, svjesna smo županija. Svjedočimo nemilim događajima koji nas potiču da još veće napore uložimo u taj sektor. Obiteljski centar se savršeno uklapa u našu viziju organiziranja sustava koji brine o obitelji i pojedincima kojima je pomoć potrebna. Svi se kunemo u obitelj kao kičmu koja čini organizam, no ona je prilično ugrožena i obitelj kao temeljna vrijednost se nalazi pred mnogim izazovima. Sustav mora imati što veću ulogu. Sigurne kuće su alati koji su nužni u svakoj zajednici, idealno bi bile kada bi bile prazne, no nažalost to nije tako – kazao je Koren.

Nakon što je u petak otvoren novi Obiteljski centar, možemo biti zadovoljni da smo u vrlo kratkom roku dobili dvije socijalne usluge koje se nude ugroženim društvenim skupinama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×