Snimljen blješteći NLO koji je nadlijetao Đurđevac

12:05h
0
Uvećani detalj s video snimke koju je u noći u nedjelju ujutro snimio Anđelko

Neobičan leteći objekt, koji sjaji jarkom svjetlošću, viđen je na nebu iznad Đurđevca u noćnim satima. Oko pola tri ujutro, u noći sa subote na nedjelju (11. kolovoza), Đurđevčanin Anđelko Šimunic (40), izašao je na balkon zapaliti cigaretu, a nije ni slutio da će uskoro svjedočiti ovom neobjašnjivom fenomenu.

– Tu noć je bila najavljena kiša meteora pa sam gledao u nebo i uočio sjajni objekt. Prvo sam mislio da je avion, no kada se brzo udaljio, shvatio sam da definitivno nije riječ o avionu i požurio po mobitel. Htio sam snimiti, da me ne bi poslije kad bih pričao, proglasili ludim – priča nam Anđelko.

Ovaj se fenomen, kaže Anđelko, pojavio visoko na nebu, negdje na jugoistoku.

Anđelko Šimunic mobitelom je snimio nepoznati svijeteći objektSvjetlost se pojavila u četiri navrata na istome mjestu, a Anđelko je uspio snimiti tri puta. Razlika između pojavljivanja je nekoliko sekundi, a očito je kako se objekt velikom brzinom udaljava i izgleda sve manji dok ne nestane pa se za nekoliko sekundi opet pojavi. Posebno je zanimljivo zadnje pojavljvanje, kada izgleda kao da se svjetlosni objekt prepolovio i onda nestao.

– Snimao sam mobitelom, a gledao u njega golim okom. Kako snimka nije kvalitetna, na njoj se ne vidi da jako bliješti, a kada se udaljava, za sobom ostavlja svjetlosni trag – rekao je Šimunic, a kaže da je njemu odvajanje na dva dijela u 1.35. minuti snimke, izgledalo više kao brzinsko udaljavanje.

Objasnio je kako je prilikom odlaska objekt žarko zabljesnuo pe je možda i to izazvalo efekt razdvajanja.

– Nemam pojma što bi to moglo biti, ali zasigurno je nešto jako neobično. Nisam nikad prije vidio nešto slično – rekao nam je Anđelko.

Snimku s njegovog mobitela je na youtube postavio njegov prijatelj, koji se pita jesu li to Vulkanci ili Klingonci nadlijetali Đurđevac. Možda je pak riječ o tajanstvenom 12-tom planetu Nibiru, koji bi trebao pogoditi Zemlju 21. prosinca, kada je prema kalendaru Maja predviđen smak svijeta. Bilo kako bilo, ni sami astronomi ne znaju što je to kružilo đurđevačkim nebom, no meteor sigurno nije.

Ivan Gašparić, predsjednik Astronomskog društva Koprivnica– Teško je zaključiti, jer snimka na žalost nije kvalitetna. Možda se radi o sjajnom planetu ili satelitu. U tom je vremenu Venera bila na tom mjestu, no čudan mi je efekt razdvajanja na kraju tako da ne mogu točno reći o čemu je riječ – rekao nam je Ivan Gašparić, predsjednik Astronomskog društva Koprivnica.