18.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
USUSRET 21. DANIMA VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Sobota: Želimo zauzeti značajnije mjesto na voćarskoj karti Hrvatske, naši proizvođači za to imaju i znanja i kvalitetu
S

Županija već sedamnaestu godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. do 2019. zasađeno novih 490 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda

Ne propustite

Ovog vikenda u Đurđevcu se održavaju 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najveća i najznačajnija voćarska manifestacija na kojoj će svoje voće i voćne prerađevine predstaviti brojni podravsko-prigorski proizvođači. Koprivničko-križevačka županija kao organizator ove dvodnevne manifestacije tradicionalno je priredila bogat i sadržajan program pa će posjetitelji osim kupnje domaćih proizvoda moći sudjelovati i u stručno vođenom kušanju voćnih prerađevina koje će biti organizirano u sklopu predavanja eminentnih stručnjaka prvog dana manifestacije.

– Željeli smo napraviti iskorak i još se više približiti posjetiteljima pa smo organizirali degustacije džemova, sokova i ostalih voćnih prerađevina kako bi iz prve ruke vidjeli s čime se sve proizvođači susreću te dali svoj sud i ocijenili kvalitetu. Glavni je cilj prije svega naučiti degustirati proizvode te pomoći proizvođačima ispraviti eventualne nedostatke u proizvodnji. Vjerujem kako će biti vrlo zanimljivo i poučno – kazao je zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Prerada voća jest zahtjevna, ali može biti vrlo dohodovna jer omogućuje bolje iskorištenje kompletnog uroda voća i pruža dodatne mogućnosti za plasman vlastite sirovine u prerađenom obliku, dodao je Sobota. Osim toga na predavanjima će se predstaviti program izgradnje regionalnih distributivnih centara, koji će kada zažive svakako biti servis voćarima u kvalitetnom skladištenju i plasmanu voća.

– Svoje će domaće proizvode predstaviti 56 izlagača kojima je Županija osigurala besplatni izlagački prostor te predstavljanje u katalogu kako bi ih dodatno promovirala. U našem  katalogu mogu se pronaći podaci proizvođača voća na području županije, trenutno ih je  oko 250 i to je odlična promocija, a osim na manifestaciji može ih se posjetiti, pogledati njihovu proizvodnju i kupiti voće direktno i na kućnom pragu – dodao je Sobota.

Dolazak velikog broj izlagača iz svih krajeva županije pokazuje i važnost manifestacije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Utjecaj manifestacije je velik te smo svjedoci sve većem broju OPG-ova i novih proizvođača s područja naše županije koji se predstavljaju, ali i značajnog poboljšanja kvalitete voćarskih proizvoda. Cilj nam je još više potaknuti mala gospodarstva da se orijentiraju prema voćarskim kulturama i domaćoj proizvodnji kako bi zauzeli značajniju poziciju na voćarskoj karti Hrvatske jer za to imamo resurse i znanja – pojasnio je Sobota.

Na tom tragu su mjere i poticaji Koprivničko-križevačke županije koje daju značajan impuls voćarskoj proizvodnji.

– Stanje se poboljšava, a naše su mjere i programi poticaja uvelike pomogli u očuvanju te važne grane proizvodnje. Na području županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.155 hektara zemljišta, a valja napomenuti kako Županija već sedamnaestu godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. do 2019. zasađeno novih 490 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda – istaknuo je Sobota.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Uz to Županija se uključila i u projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Hrvatske“ koji je pokrenut u suradnji s Zagrebačkom županijom, Agronomskim fakultetom, OPG-om Horvatić te Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i Sveučilištem Sjever.

– Sve ovo pokazuje naše usmjerenje boljoj povezanosti proizvođača, prerađivača i potrošača voća i voćnih prerađevina s područja Podravine i Prigorja. Ne smijemo zaboraviti ni Podravku koja uvelike pomaže lokalnoj zajednice kroz otkup, dakle svi dionici u procesu revitalizacije voćarstva su iznimno važni. Ova manifestacija ide u tom smjeru i vjerujem kako će proizvođači i izlagači po završetku biti zadovoljni – zaključio je Sobota.

Dani voća Koprivničko-križevačke županije započinju danas, u petak 11.listopada, a svečano otvorenje je u subotu 12. listopada na đurđevačkom Trgu svetog Jurja u 10 sati. Dođite i uživajte u bogatstvu različitih plodova, boja, okusa i mirisa jeseni.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×