Reakcije na vruću temu

Špoljar i Grgić zgroženi projektom novog koprivničkog trga: To bi bio konglomerat privida suvremenosti i diznilendiziranog prostora

Smatraju kako treba odustati od preoblikovanja centra grada rezultatima ovog natječaja i nastaviti tražiti drugo rješenje.

19:07h
0

Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i arheolog, i Antonio Grgić, inžinjer arhitekture i nezavisni gradski vijećnik, reagirali su otvorenim pismom na projekt rekonstrukcije centra Koprivnice, koji je nedavno predstavljen javnosti u Koprivničkom godišnjaku, kao i video animacijom.

Podsjetimo, Grad Koprivnica još je sredinom ljeta objavio natječaj kojim traži idejna rješenja za novi dizajn gradskog središta. Pristiglo je 13 prijava, a kao cilj natječaja istaknuto je da se nastoji urediti cjelinu koja se sastoji od Zrinskog trga i dijela Trga bana Josipa Jelačića. Jednoglasno je donesena odluka o dodjeli nagrada, a pobjednik je NFO d.o.o. Njihov projektni tim činili su Maja Bencetić, Frane Dumandžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić, Andrea Šandrak, Roko Šarić, Karla Tavić i Filip Vidaković.

Foto: Matija Gudlin
Antonio Grgić // Foto: Matija Gudlin

– Rezultati ovoga natječaja nisu, po našemu mišljenju, a i po mišljenju velikoga broja građana i neutralnih strukovnih autoriteta, doveli do pomaka prema naprijed. Dapače, niz je pokazatelja da niti jedno od rješenja koje je žiri istaknuo ne ispunjava uvijete da bude stvarno izvedeno na lokaciji našeg glavnog trga. To uključuje i pobjedničko rješenje, jer čak i u slučaju kada bi od strane autora bili ispunjeni brojni dodatni zahtjevi koje je istaknula ocjenjivačka komisija, nije moguće prvonagrađeni rad dovesti do razine koju zahtjeva naš vrlo kompleksni centralni gradski prostor – započinju Špoljar i Grgić.

Naveli su i više konkretnih zamjerki koje imaju za odabrano idejno rješenje.

Marijan Špoljar // Foto: Matija Gudlin

– Neuvažavanje povijesne logike u nastajanju Zrinskog i obodnih trgova i ulica, negiranje autentične morfologije prostora, miješanje komunikacijskih linija, neshvaćene vrijednosti kontaktnih zona, strah od praznine, naivizam identitetskih rješenja i masa drugih “modernizacijskih” zahvata donijeli su rješenje koje bi, da se izvede, središte ovoga grada učinilo nevjerojatnim konglomeratom privida suvremenosti i diznilendiziranog prostora, bez istinske povezanosti sa stvarnom poviješću i suvremenošću ovoga grada – smatraju oni.

Ne samo da im se ne sviđa pobjedničko rješenje, već im se ne sviđa niti jedno od pristiglih na natječaj.

Screenshot

– Ovim natječajem nismo nažalost dobili zadovoljavajuće rješenje. Koprivnička javnost mora znati da takvi rezultati nisu ništa novo i da se takvo nešto dogodilo i prilikom raspisa natječaja za te iste trgove prije 35 godina. Kroz povijest, tisuće natječaja koji su bili raspisani nisu polučili zadane rezultate i nagrađena rješenja nikada nisu izvedena. Među ovim natječajnim radovima možda ima interesantnih rješenja, no niti jedno od njih nije ponudilo zadovoljavajući arhitektonsko-urbanistički okvir za oblikovanje našeg centralnog gradskog prostora – uvjereni su Špoljar i Grgić.

Smatraju kako treba odustati od preoblikovanja centra grada rezultatima ovog natječaja i nastaviti tražiti drugo rješenje.

– Rješenja koja su dobivena nisu zadovoljavajuća i ne odgovaraju na adekvatan način na kompleksnost Zrinskog trga, Gradskog parka i okolnih prostora. Potragu za novim suvremenim rješenjem našeg trga trebamo nastaviti, uz jače uključivanje građana ovog grada, struke najrazličitijega profila, kao i kroz suvremene forme participativnog urbanizma – zaključuju oni.

Rekonstrukcija središnjih trgova u Koprivnici (NFO)

Hvala vam na reakcijama vezanim uz projekt uređenja središta Koprivnice! Više o temi 07.11. na službenoj prezentaciji… A do tada, uživajmo u videu. #Koprivnica #Croatia #Zrinskitrg #TrgBanaJelačića #FlorijanskiTrg

Gepostet von Mišel Jakšić am Samstag, 2. November 2019

čitam...