22.1 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kod ulaza na brzu cestu

Spomenik bilikumu izazvao raspravu, Maksić: Nije adekvatan, nedostaju grb i šahovnica; Rajn: To je umjetnička sloboda
S

Krajem svibnja na kružnom toku kod brze ceste u Križevcima je postavljena tonu i pol teška skulpturu akademskog kipara Igora Brkića

Ne propustite

Na osmoj po redu sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca u aktualnom satu raspravljao se o spomeniku bilikumu, a pitanje za gradonačelnika Marija Rajna imao je Denis Maksić (HDS), vijećnik i ujedno predsjednik Udruge vinogradra i vinara Bilikum iz Križevaca.

Podsjetimo, krajem svibnja na kružnom toku kod brze ceste u Križevcima je postavljena tonu i pol teška skulpturu akademskog kipara Igora Brkića, a prema riječima Maksića, spomenik neadekvatno predstavlja bilikum.

– Bilikum je trebao biti simbol Grada, simbol Križevačkih štatuta te simbol Udruge vinogradara i vinara Bilikum. Međutim, naša Udruga i mnogi građani smatraju da bilikum nije adekvatno izrađen. Na njemu nedostaju grb Grada Križevaca i šahovnica, koja bi u izvornome obliku predstavljala Križevce. Ovakav oblik bilikuma možete naći na području Hrvatskog zagorja i u Sloveniji pa ako nije za područje grada Križevaca, onda ga treba preseliti, ako ga ne budemo dograđivali, odnosno na njega dodatno ugradili grb i šahovnicu – poručio je Maksić.

Svoju repliku dao je gradonačelnik Rajn.

– Bilikum je financiran iz projekta prekogranične suradnje, imali smo natječaj za kreativno-umjetničko rješenje pa ću reći da je to umjetnička sloboda. Čuo sam svakakve komentare od građana, da ga je trebalo podići i više. Međutim, kad govorimo o visini, to je već pitanje za Hrvatske ceste. Jesu li moguće korekcije u budućnosti, o tome možemo uvijek razgovarati i tražiti inicijativu – smatra gradonačelnik Rajn.

Bilikum
Foto: Ivan Balija
Bilikum
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×