4.3 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ime je bitno

[IMENDAN] Sretan imendan slavljenicima!
[

Ne propustite

Danas imendan slave Dominik, Nedjeljko, Dinko i Dominko.

Dominik je ime latinskog porijekla (lat. dominus – gospodar, gospodin) poznato po svetom Dominiku, osnivaču dominikanskog reda (13. vijek). Često se koristi za djecu koja su rođena u nedjelju. Riječ “dominus” upotrijebljena je u još u drijevnom pretkršćanskom Rimu i koristila se gospodara ili vlasnika robova. U kasnijim vremenima, Rimokatolička crkva koristi “Dominus” kao naziv za Boga. Također je korištena kao izraz poštovanja kod oslovljavanja. (poput španjolskog i talijanskog “don” i portugalskog “dom”). Iako je ime bilo poznato još u vrijeme antičkog Rima, ono se najviše širilo kroz kršćanstvo kasnije, i postalo je omiljeno među srednjovjekovnim kršćanima. Jedan od najznačajnijih nositelja imena bio je sveti Dominik, španjolski svećenik, koji je početkom 13. stoljeća utemeljio dominikanski red katoličkih redovnika. Stoga je ime Dominik najpopularnije u katoličkim zemljama.

Nedjeljko je ime izvedeno od sedmičnog dаnа u nedelji nedelj(а)+ko. Srpsko, hrišćansko nasleđe. Naš je prevod iz grčkog “Kyriakos” u značenju “gospodski (nedeljni)”, izvorno iz “kyriake hemera” u značenju “dan gospodnji, vaskrsenje”. Od ovog imena izvedena su imena Neda, Nedeljka, Neđeljka, Neđeljko, Neđo i Neca.

Dinko je muško ime. Značenje imena Dinko je poštovani odnosno cijenjeni. Neki smatraju da je ovo ime izvedenica imena Dominik (u prevodu s latinskog – pripada Bogu).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×