26 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
i do 2400 eura

Stambene zgrade niču na svakom koraku: Dostigli smo cijene kao na obali Španjolske, no stanovi se svejedno kupuju, pogotovo novogradnja
S

Od 2007. godine do danas, Mirko Patrčević iz tvrtke COART, u Koprivnici je izgradio oko 400 stanova, a sa završetkom prošle izgradili su i završili 57 stana u višestambenoj građevini na Trgu Zlate Bartl. Cijena stanova je od 2000 do 2100 eura, a ostala su samo dva na prodaju

Ne propustite

Globalna ekonomska kriza negativno utječe na sve sektore gospodarstva, a pred velikim izazovima je i građevinski sektor. Osim inflacije kojoj svjedočimo, rastu i cijene materijala potrebnog u građevinskim radovima, a s time usporedno i cijene stanova, na što, pak, utječe više čimbenika – od potražnje do državnih mjera.

Unatoč negativnim trendovima, tržište nekretnina u Hrvatskoj jednostavno je eksplodiralo. Stambene zgrade grade se na svakom koraku, a cijene kvadrata ‘lete u nebo’. Ništa drugačije nije ni u Koprivnici.

Naime, Državni zavod za statistiku objavio je da su cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju lani u prosjeku porasle za 3,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 13,6 posto, što je iznad europskog prosjeka.

Prosječna cijena po kvadratu raste

U Hrvatskoj je prosjek oko 2500 eura, a toliko je, otprilike, i u podravskoj metropoli. Potražnja je, naime, veća od ponude, što je, uostalom, vidljivo i po tome što većina kvadrata nađe kupce i prije dovršetka gradnje.

Kakva je situacija u našoj županiji komentirali su nam iz Agencije za posredovanje u prometu nekretnina Tara. Prema njihovom mišljenju, potražnja za stanovima je velika, iako su cijene ‘paprene’.

– Dostigli smo cijene na obali Španjolske, ali potražnja je tu. Novogradnja pogotovo, pritom valja izdvojiti od 2000 do 2400 eura po kvadratu. Stariji stanovi su nešto niži, ali ih čak uspijemo prodati po jako dobroj cijeni. Sada kreće i mjera APN, tako da konstantno imamo potražnju – kažu u Agenciji.

Uglovnica // Foto: Ivan Brkić
I stariji stanovi prodaju se po vrlo dobrim cijenama // Foto: Ivan Brkić

Smatraju da su cijene nekretnina dostigle ‘vrh’.

– Već nekoliko mjeseci neke cijene miruju. Što će donijeti ova godina i euro, vidjet ćemo – ističu.

Naime, prošla je godina za agencije koje se bave tržištem nekretnina bila vrlo uspješna pa je, tako, na značajan utjecaj za kupnju nekretnina u našoj županiji doprinijela situacija nakon što je Hrvatsku uzdrmao potres.

– Puno je zainteresiranih iz Zagreba, odande je nekoliko obitelji unatrag godinu dana kupilo stambeni prostor, no oni gledaju i Križevce. Nedavno smo prodali jednu zanimljivu nekretninu u Apatovcu, malo izvan Koprivnice. Isto tako kupuju i Koprivničanci, prvenstveno mladi ljudi, jer žele biti ‘svoji na svome’. Također i umirovljenici koji žele preseliti iz ogromnih trokatnica u što manji prostor, primjerice stan u neposrednoj blizini bolnice, u prizemlju ili na prvom katu. Svatko kupuje prema svojim financijskim mogućnostima – pojašnjavaju iz Agencije Tara.

U Koprivnici se trenutno gradi na više lokacija po gradu

Ispred popularne Martinovke, na Florijanskom trgu, gradi se stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i podzemnom garažom. Investitor Darko Grošić kazao nam je kako ćemo se za iste još malo strpjeti.

– Investitor je taj koji riskira, koji je izložen svim ćudima tržišta. Situacija se okrene u tren. Nestašica radnika koja se proteže kroz čitavu Hrvatsku u svim djelatnostima, izražena je u građevinskom sektoru. Na kontinentu je problem izvođača radova, a mi se prilagođavamo onome što nam oni nude. Ako mi izvođač radova digne cijenu, moram pratiti da nismo u minusu, a drugo, mi koji smo u sustavu PDV-a, nas opterećuje i PDV od 25 %. Znači, od 2000 eura, koliko cijena iznosi po kvadratu s PDV-om za roh bau izvedbu, dajemo 400 eura državi. Jednostavno, cijene izvođenja radova otišle su gore. Zato su svi digli cijene. No interesa za kupnju ima – doznajemo.

Zgrada Grošić
U samom centru grada, ispred Martinovke, gradi se stambeno-poslovna zgrada // Foto: Ivan Balija

Lani su porasle ulazne cijene građevinskog materijala.

– Sada su se stabilizirale, što bi trebalo pozitivno utjecati na nastavak građevinskih projekata. Radi se puno rekonstrukcija, posebice u Zagrebu. Pogledamo li Varaždinsku županiju i Varaždin, cijene najkvalitetnijih stanova su oko 3000 eura, on je među najskupljima u Hrvatskoj. Na utjecaj cijene kvadrata ima i energetska efikasnost zgrade, odnosno stanova – mišljenja je Grošić koji gradi još jednu novu veliku stambenu zgradu i to pored Gradskog stadiona u Miškininoj, s čak 34 nova stana.

Kriza u građevinskom sektoru

Premda kriza u građevinskom sektoru traje posljednjih nekoliko godina, značajan rast cijena građevinskog materijala počeo je u drugoj polovici 2020. godine. Povećana potražnja, cijena rada, instalacija, sve je to utjecalo, naravno, i na porast cijena stanova.

– Posljedica je to, zasigurno, COVID krize, a u velikoj mjeri doprinio je i rat u Ukrajini. Uslijedili su poremećaji u opskrbnom lancu. Građevinski poduzetnici se godinama unazad suočavaju i s nedostatkom radne snage. To je općenito problem u čitavoj Europi, pa tako i Hrvatskoj, naravno da Koprivnica nije izuzeta. Za nove stanove trebaju nam strani radnici – rekao nam je Mirko Patrčević, jedan od većih investitora u stanogradnju u Koprivnici i direktor projektantske tvrtke COART.

Lenišće, nova prometnica
Patrčević je potpuno izgradio jedan dio Lenišća // Foto: Ivan Balija

Od 2007. godine do danas u Koprivnici je izgradio oko 400 stanova, a sa završetkom prošle izgradili su i završili 57 stana u višestambenoj građevini na Trgu Zlate Bartl.

– Cijena stanova je od 2000 do 2100 eura, što ovisi o veličini, položaju ili katnosti. Ostala su dva stana na prodaju – kaže.

Predviđa da s početkom godine dolazi kraj naglom porastu prodajne i kupoprodaje cijene nekretnina.

– Ako uzmemo u obzir da će inflacija, barem prema najavama, biti obuzdana na nekih pet posto. Analizirajući trenutno stanje, čitav građevinski sektor ovisi o globalnoj ekonomiji. Ono što će stabilizirati cijenu nekretnina, bit će sigurno manja potražnja, a na nju će utjecati najave porasta kamatnih stopa na kredite dok je uvijek i odnos ponude i potražnje bitan. Kupci su fokusirani pretežito na kat i lokaciju objekta. Ponajviše lokacija određuje cijenu i prodaje stanove – zaključio je Patrčević.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kazna za smrznuti se

MLAD I BEDAST Pijan usred dana vozio Koprivnicom, nikad nije položio vozački – kad smo vidjeli kaznu i nama je bilo loše

Nesretni 25-godišnjak vjerojatno je doživio šok kad je vidio koliku kaznu za njega traži koprivnička policija zbog njegovih prometnih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×