Projekt RWE-a i Grada

Stanari Trga kralja Tomislava ove će godine u svakoj zgradi dobiti novi sustav grijanja pomoću kotlovnica

Kada smo ulazili u KC Plin i KC Opskrbu, jedan od uvjeta bio je da ćemo ulagati sredstva u infrastrukturu Koprivnice. Ovo je prvi konkretan projekt koji razvijamo u regiji, vidimo da cijela Hrvatska i regija ima problem s centralnim grijanjem tako da je ovo neka vrsta demo projekta, izjavio je Milan Vondraček.

10:02h
0
Foto: Matija Gudlin

Stanovnici zgrada na Trgu kralja Tomislava s početkom ovogodišnje sezone grijanja dobit će novi sustav grijanja baziran na kotlovnicama, objavili su danas predstavnici RWE-a, Komunalca i Gradske uprave.


Već niz godina stanari spomenutih zgrada muku muče sa zastarjelim sustavom grijanja zbog kojeg imaju velike troškove, kako je rekao v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić, a uskoro će njihove brige postati prošlost.

– Ovo je velik događaj za cijeli kvart, uspjeli smo nakon više od 20 godina. Puno je tema napisano o grijanju, kotlovnicama i toplovodu, svake zime stanari su morali razmišljati o tome hoće li toplovodi izdržati, hoće li imati grijanje i po kojim troškovima. Izuzetno me veseli da ono što smo počeli prije godinu i pol sada u partnerstvu s RWE-om sada privodimo kraju – rekao je Jakšić.

Foto: Matija Gudlin

Pojasnio je da će svaka zgrada dobiti svoju kotlovnicu, stanari neće snositi nikakve troškove za njihovu izgradnju, a očekuje se i smanjivanje troškova grijanja za svih 230 stanova. Vrijednost projekta je 1,36 milijuna kuna.

Milan Vondraček, direktor korporativnog razvoja RWE-a Hrvatska, istaknuo je da je ovo i za njegovu tvrtku nešto novo te da će Koprivnica prva dobiti sustav koji namjeravaju proširiti na cijelu regiju.

– Ovo je novo i za nas jer se dosad nismo bavili toplinarstvom, no KC Plin ima iskustva i znanja za ovaj biznis. Kada smo ulazili u KC Plin i KC Opskrbu, jedan od uvjeta bio je da ćemo ulagati sredstva u infrastrukturu Koprivnice. Ovo je prvi konkretan projekt koji razvijamo u regiji, vidimo da cijela Hrvatska i regija ima problem s centralnim grijanjem tako da je ovo neka vrsta demo projekta – izjavio je Vondraček.

Uglovnica je jedna od zgrada na kojoj će se napraviti projekt krovne kotlovnice // Foto: Matija Gudlin

Cilj RWE-a je da zgrade budu spojene na novi sustav do početka sezone grijanja, sve instalacije ostaju iste, osim novih radijatora koje stanari mogu zatražiti ako žele, rekao je projekt menadžer korporativnog razvoja RWE-a Dean Gnjidić.

– Cijena po kvadratnom metru ostaje ista, no s obzirom na to da će stanari sada moći kontrolirati koliko i kada se griju, cijena će biti niža. Bilo je puno pritužbi da se zgrade počinju grijati kada i Podravka, da su veliki gubici u toplinskoj mreži, i tu se otvara veliki prostor za smanjenje računa – zaključio je Mišel Jakšić.

čitam...