31.3 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
pored doma zdravlja

Starački dom za 120 osoba korak bliže izgradnji, Županija i Đurđevac potpisali sporazum o partnerstvu
S

Budući objekt pružat će i izvaninstitucionalne usluge poput poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške te pružanja usluge pomoći u kući

Ne propustite

O izgradnji staračkog doma u Đurđevcu, u kojem bi bilo mjesta za otprilike 120 osoba, a koji bi se gradio u blizini tamošnjeg Doma zdravlja, puno se priča u posljednjih mjesec dana. Projekt je to u kojem sudjeluju Grad Đurđevac, osam okolnih općina i Županija kao partner, a upravo oko ove teme proteklih su se dana na sastanku našli čelnici Županije i Đurđevca.

Točnije, našli su se kako bi potpisali Sporazum o partnerstvu kojim su definirane okolnosti vezane za prijavu i provedbu projekta kojim bi se uspostavio centar za starije osobe, a kojim će se povećati dostupnost socijalnih usluga za osobe starije životne dobi. Pritom su boje Županije branili župan Darko Koren, dožupan Ratko Ljubić i pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, dok je Đurđevac predstavljao gradonačelnik Hrvoje Janči.

Foto: KCKŽŽ

Dogovoreno je da će prijavu projekta izvršiti Grad Đurđevac u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava kojeg je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021.-2026. Uz uslugu smještaja (predviđena su 122 ležaja), budući objekt pružat će i izvaninstitucionalne usluge poput poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške te pružanja usluge pomoći u kući.

Iz Županije su pritom podsjetili da su uz redovno financiranje Županijskog Doma za starije osobe u Koprivnici, među prvima u Hrvatskoj pokrenuli program sufinanciranja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne osobe, i to prije pet godina. Također, svake godine povećavaju sredstva kako bi se najugroženijim skupinama umirovljenika pomoglo u ostvarivanju adekvatnih životnih uvjeta, a trenutno se sufinancira smještaj za oko 330 korisnika, što je oko 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u privatnim domovima.

Dodajmo na kraju kako je Županija po pitanju izvaninstitucionalne skrbi i ove godine  s partnerima potpisala sporazume u vrijednosti 290 tisuća eura, kojima se osiguralo provođenje programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe za 260 korisnika s područja županije. Inače, program pomoći u kući kontinuirano se provodi već 17. godinu, a od tada je Županija za tu namjenu osigurala 2,2 milijuna eura.

Izvor: Grad Đurđevac
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ajme

Božo napravio krš i lom BMW-om u Glogovcu, pijan se zabio u vozačicu pa zbrisao

Božidar je proglašen krivim na Općinskom sudu u Koprivnici nakon što je pijan napravio dar-mar svojim BMW-om u Glogovcu. Kako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×