26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obrada predmeta

Starine iz Bakine hiže i dedekovog dvora dobivaju novo ruho
S

Do sad je obrađeno oko 300-tinjak predmeta, a obradu vrši etnolog Centra za kulturu i informiranje Robert Kapeš pod mentorstvom arheologinje i kustosice Jelene Koprek.

Ne propustite

Članice udruge Žene iz centra svijeta prije 15-ak godina krenule su prikupljati stare stvari i brinuti o običajima ludbreškoga kraja. Ubrzo su postale čuvarice baštine, a stvari su izložile u staroj kući i dvorištu u Gundulićevoj ulici u Ludbregu.

Upravo zbog velikog broja prikupljenih predmeta javila se potreba za njihovom sustavnom obradom i zaštitom. Do sad je obrađeno oko 300-tinjak predmeta, a obradu vrši etnolog Centra za kulturu i informiranje Robert Kapeš pod mentorstvom arheologinje i kustosice Jelene Koprek.

–  Inventarizacija je započela u dedekovom dvoru gdje su prvo obrađene sitnije stvari, a zatim smo prešli na Bakinu hižu u kojoj je znatno više predmeta pa će samim time i proces trajati duže. Za početak smo krenuli od tekstilnog rukotvorstva pa trenutno obrađujemo plahte, ručnike, zidnjake, dijelove narodne nošnje i slično – pojasnio je Robert Kapeš.

Foto: Grad Ludbreg

Svaki predmet se zasebno fotografira i mjeri. Nakon mjerenja se fotografija unosi u bazu podataka zajedno s inventarnim brojem koji se dodjeljuje svakom predmetu. Uz fotografiju se unose podaci o predmetu – dimenzije, starost, mjesto nastanka, materijal, tehnika izrade i kratki opis svakog predmeta.

– Inventarizacija će sigurno potrajati još dobar dio ove godine, a nakon toga svi predmeti moraju proći dezinsekcijsku komoru u kojoj se zadržavaju tri mjeseca pa ovisno o tome koliko će predmeta odjednom stati u komoru ovisi i sam završetak inventarizacije – kaže etnolog.

Po završetku obrade predmeta razradit će i plan idealnog postava Bakine hiže i dedekovog dvora.

– Veseli nas što je konačno krenula sustavna obrada predmeta koje smo prikupljale godinama. Zaista ih ima puno zbog čega je potrebna inventarizacija. Tako ćemo lakše moći pratiti što sve imamo i kvalitetno to prezentirati – poručuju članice udruge.

Podsjetimo, 2021. godine potpisan je sporazum između Centra za kulturu i informiranje Ludbreg i udruge Žene iz Centra svijeta kojim Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra, preuzima na sebe brigu oko prikupljenih predmeta pod nazivom Bakina hiža i dedekov dvor. To uključuje stručnu obradu, zaštitu predmeta i adekvatnu prezentaciju.

Foto: Grad Ludbreg
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nadzor prometa

BRZI I PIJANI: PODRAVINA Biciklist popio ‘pola gajbe’ i razvalio se na cesti, brzi ‘Novigradec’ zapalio cestu u selu

Policija je tijekom proteklog vikenda zabilježila 151 prometni prekršaj, a kako to najčešće i biva, najviše ih je bilo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×