28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NEPRAVOMOĆNA PRESEUDA

Štef tužio Podravku zbog ozljede na radu, a jednim dijelom kumovao padu pa će još na kraju biti i u minusu
Š

Na snimci se vidi kako Štef silazi s viljuškara koji se nastavio kretati pa ga je on pokušao zaustaviti i da je tad došlo do pada. Štef se pokušao „vaditi“ da je na viljuškaru bila u kvaru kočnica, ali ni to nije uspio dokazati jer je odmah nakon nesreće utvrđeno da je stroj bio ispravan te da on koji se koristi njim nikad pisano nije upozorio nadređene da nešto ne „štima“ s kočnicama

Ne propustite

Štef, radnik u tvornici juha Podravke, odlučio je tužiti kompaniju i to zbog ozljede koju je zaradio na radnom mjestu u prosincu 2021. godine, a prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda nije uspio u svojoj nakani i još će biti u minusu.

Naime, Štef koji radi s viljuškarom, kobnog se dana na transportnom putu u krugu tvornice poskliznuo na led i slomio desni kuk. Zbog toga je morao i na operaciju, a i nakon oporavka mu je smanjena životna aktivnost za 20 posto te su mu ostali ožiljci od operacije. Od Podravke je Štef tražio odštetu od oko 12.000 eura (90.000 kuna), a preko osiguranja isplaćeno mu je oko 3 700 eura (28.000 kuna) pa je pravicu zatražio sudskim putem.

U svojoj tužbi naveo je da je spornog dana viljuškarom prevozio otpadnu kartonsku ambalažu do kontejnera, a da mu je u jednom trenutku zbog naleta vjetar odbačen jedan karton kojeg je odlučio pokupiti. Stao je s viljuškarom, a kad je izašao iz njega, poskliznuo se na led na asfaltu i pao. U padu mu je slomljen desni kuk, a prilikom oporavka trebala mu je i svakodnevna pomoć u obavljanju osobne higijene i kućanskih poslova.

Kako Podravka nije pristala na njegov odštetni zahtjev, Štef je u svojoj tužbi zatražio da mu se isplati preostalih 8 300 eura (62.000 kuna). Iz Podravke su odbili njegov zahtjev, a tijekom sudskog postupka su naveli i da je mjesto na kojem se dogodila nesreća „pokriveno“ nadzornom kamerom te da je snimka pokazala da je većim dijelom za stradavanje kriv sam Štef.

Na snimci se vidi kako Štef silazi s viljuškara koji se nastavio kretati pa ga je on pokušao zaustaviti i da je tad došlo do pada. Štef se pokušao „vaditi“ da je na viljuškaru bila u kvaru kočnica, ali ni to nije uspio dokazati jer je odmah nakon nesreće utvrđeno da je stroj bio ispravan te da on koji se koristi njim nikad pisano nije upozorio nadređene da nešto ne „štima“ s kočnicama.

– Za prijevoz otpada predviđene su metalne košare, no radnik je kartonske kutije prevozio na paleti bez ikakvog osiguranja, protivno određenim radnim uputama. Osim toga, jedna od kutija bila je naslonjena na vjetrobransko staklo čime je zakrivala pogled radniku prilikom vožnje. Prilikom skretanja udesno, došlo je do proklizavanja kutije te radnik iskočio iz viličara koji se i dalje kretao te protrčao sa prednje strane viličara u kretanju bez nadzora kako bi kartonsku kutiju gurnuo nazad na viličar. Smatramo kako zbog kretanja viličara radnik nije bio u mogućnosti obratiti pozornost i dužnu pažnju na transportni put na kojem se na jednom manjem dijelu nalazio led slijedom čega je prilikom trčanja i pokušaja penjanja na viličar u kretanju stao na led i pao. Radnik ne bi ni stupio na zaleđenu površinu da nije iskočio iz viličara i oko njega trčao, odnosno da je primijenio pravila za zbrinjavanje otpada kao i ostala pravila zaštite na radu te dužnu pažnju koja je potrebna prilikom upravljanja radnim strojem – naveli su iz Podravke u svom iskazu.

Na osnovi svih dokaza, kao i iskaza inspektora za zaštitu na radu i sudskog vještaka, sud je odlučio da postoji doprinos Štefa u samoj ozljedi na radu.

Stoga je prema nepravomoćnoj presudi Podravka dužna Štefu isplatiti još 796 eura (6000 kuna), a kako je u spor bila uključena i osiguravajuća kuća koja je isplatila Štefu odštetu, on mora njima podmiriti sudske troškove jer je samo s deset posto uspio u svom tužbenom zahtjevu. To znači da prema nepravomoćnoj presudi Štef osiguravajućoj kući mora podmiriti sudske troškove od 952 eura (7 173 kune).

Za očekivati je da će se Štef žaliti na ovu presudu.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×