13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
"Afrički Lucifer"

Stigao nam je toplinski val, a mogli biste se iznenaditi koja je najveća temperatura ikad izmjerena u Koprivnici
S

Treba spomenuti da će se u noći s ponedjeljka na utorak te sa srijede na četvrtak sjeverno od naših krajeva nalaziti nestabilan zrak, odnosno pljuskovi praćeni grmljavinom. Nešto od toga možda se spusti i do Podravine.

Ne propustite

Toplinski val došao je u naše krajeve i sljedeća tri dana bit će vruće. Upozoravaju nas na to meteorološki i javnozdravstveni zavod. Mediji pak spominju jezgru vrućeg zraka iz Afrike, navodno nazvanu “Luciferom”.*

Državni hidrometeorološki zavod za utorak je izdao narančasto upozorenje zbog visokih temperatura. Srijeda je u crvenom, a četvrtak je već nešto blaži. Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća na preporuke za zaštitu od vrućina.

Toplinski val od 10. do 13. srpnja 2023.
Toplinski val od 10. do 13. srpnja 2023. Izvor: DHMZ.

Što se to događa? Ništa toliko neuobičajeno za naše krajeve u ovo doba godine. Ljeto je do sada zapravo bilo dosta pitomo što se tiče vrućine. Ovo je tek drugi toplinski val, s tim da onaj prvi, u lipnju, nije bio osobito izražen. Ne očekuje se ni obaranje temperaturnih rekorda u našim krajevima. No, bez obzira na eventualno dramatiziranje, dobro je to imati na umu te prilagoditi aktivnosti i odjeću, ili manjak iste, vanjskim uvjetima.

Toplinski val završava u četvrtak

S jugozapada nam je stigla vrlo topla zračna masa. Ona će nam donijeti visoke temperature u prva tri dana ovog tjedna. U ponedjeljak smo već prešli 33 Celzijeva stupnja. U utorak bi termometri mogli pokazivati 35 ili više, a u srijedu još stupanj-dva više od utorka. Visoke će biti i noćne temperature pa će biti sve teže rashladiti prostorije.

Toplinski val trebao bi završiti u četvrtak navečer ili u noći na petak. Tada je ponegdje moguće i jače grmljavinsko nevrijeme.

Pritom treba spomenuti da će se noću, osobito s ponedjeljka na utorak te sa srijede na četvrtak, sjeverno od naših krajeva nalaziti nestabilan zrak, odnosno pljuskovi praćeni grmljavinom. Nešto od toga možda se spusti do Podravine; ne treba isključiti mogućnost noćnih pljuskova. Ako i neće padati kiša, možda ćemo gledati noćni light show na horizontu. A ako ćemo imati sreće, možda do nas dođe nešto hladnog vjetra od tih nevremena.

Dvije zanimljivosti
  • Najviša službeno izmjerena temperatura u Koprivnici iznosi 39,1°C. Bilo je to 24. kolovoza 2012. Ovaj toplinski val neće se približiti tom rekordu.
  • Kada bi u ljetnim noćima bljeskalo daleko na obzoru, bez grmljavine, u narodu se govorilo da to “sijeva od vrućine”. Zapravo su to daleke grmljavinske oluje, iznad Slovenije, Austrije ili Mađarske. Sijevanje se noću može vidjeti na vrlo velikim udaljenostima.

* Naziv “Lucifer” potekao je u južnoeuropskim zemljama tijekom velikog vala vrućine 2017. pa onda ponovno 2021. Ne radi se ni o kakvom službenom meteorološkom nazivu, ali, očekivano, postao je vrlo popularan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalj s prometnica

DALA JE SVOJE Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke!

"Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke", napisao je jedan pratitelj facebook stranice Uživo sa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×