objavio HRT

Stigli su rezultati predizborne ankete za našu izbornu jedinicu, SDP vodi, HDZ ih slijedi, Škoro osvaja dva mandata

15:04h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

HRT je objavio rezultate prve velike predizborne ankete provedene po izbornim jedinicama od strane agencije Promocija plus.  Anketa je provedena od 14. do 22. lipnja, na uzorku od šest tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto. S obzirom na to da je riječ o rezultatima za 10 jedinica, HRT će ih objavljivati po danima.

Rezultati za našu, drugu izbornu jedinicu.

DRUGA IZBORNA JEDINICA
SDP 31%. HDZ 28,0%, Domovinski pokret 11,3%.

Za mandat se ovdje bore Nino Raspudić koji dobiva 4,6%, ali zbog D’Hondta i Bandićeva stranka rada i solidarnosti, iako u anketi dobiva samo 3,6% glasova.

U mandatima: SDP 6, HDZ 5, DP 2. Onaj preostali 14. mandat je rubni, a za njega, prema ovoj anketi, najviše šansi ima Most.

Druga izborna jedinica obuhvaća čitavu Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, istočni dio Zagrebačke županije te istok Grada Zagreba, što podrazumijeva Dubravu i istočnije četvrti.

Na posljednjim parlamentarnim izborima, održanim 11. rujna 2016. godine, HDZ je u koaliciji s HSLS-om za 0,32 postotna boda pobijedio koaliciju predvođenu SDP-om – 35,54 posto glasova dobila je lista koju je nosila Ivana Maletić, dok su SDP, HNS, HSS i HSU s Gordanom Marasom na čelu prikupili 35,22 posto glasova.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je s Reformistima i dvije manje stranke odnijela 9,24 posto glasova, Most je dobio potporu 8,61 posto birača, a Živi zid 6,97 posto.

Prevedeno u mandate, HDZ i HSLS su iz druge izborne jedinicu u Sabor poslali 6 zastupnika, a SDP-ova Narodna koalicija njih pet. Mostu su pripala dva mandata, Bandiću jedan, a Živi zid je ostao ispod praga potrebnog za ulazak u Sabor, piše telegram.hr

Ujedno, važno je napomenuti da je ova anketa po izbornim jedinicama rađena na početku kampanje te na nju nisu utjecali događaji vezani uz koronavirus koji teško idu u prilog HDZ-u.

čitam...