Punimo saborske klupe

STIŽU NAM IZBORI Što, koga i kako biramo 5. srpnja? Ponovite pravila za birališta, ove godine posebnost će biti mjere zbog koronavirusa

Liste su organizirane po redoslijedu, predlagatelji liste postavljaju kandidate od prvog nadalje, tako da oni koji su pri vrhu liste imaju najveće šanse za ući u sabor.

15:30h
0
Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos

Kako je danas odlučeno, izbori za novi saziv Hrvatskog sabora održat će se 5. srpnja.

Potvrdio je to hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a za one koji nisu sigurni, podsjećamo koga ćemo i što točno birati na ovim izborima.

U deset izbornih jedinica birat će se 140 zastupnika, tri će birati birači u inozemstvu, a njih osam pripadnici nacionalnih manjina, što čini ukupno 151 zastupnika koji će sjesti u saborske klupe. Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, ona je u II. izbornoj jedinici.

Potencijalni zastupnici moraju biti na listama koje sastavljaju političke stranke ili koalicije. Liste mogu biti i nezavisne, tada se nazivaju “listama grupe birača” i ne sastavljaju ih stranke ni koalicije. Samo one moraju prikupiti 500 potpisa u svojoj izbornoj jedinici kako bi se kandidirale, liste stranaka i koalicija pošteđene su toga.

Liste su organizirane po redoslijedu, predlagatelji liste postavljaju kandidate od prvog nadalje, tako da oni koji su pri vrhu liste imaju najveće šanse za ući u sabor. Birači to mogu i ‘zaobići’ tako da daju svoj preferencijalni glas bilo kome na listi

Liste se moraju sastaviti i uzimajući u obzir udio muškaraca i žena. Ženskih kandidata na listi mora biti barem 40 posto, inače slijede kazne od 50.000 kuna.

Posebnost ovih izbora bit će epidemiološka situacija. Naime, zbog epidemije koronavirusa gotovo sigurno će biti uvedene posebne mjere kojima će se nastojati spriječiti širenje zaraze na biralištima, a njih će usuglasiti HZJZ i Izborno povjerenstvo te ćemo u narednom razdoblju znati kako će sve točno izgledati.

čitam...