25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jesmo li sigurni?

ŠTO MI TO SVE JEDEMO? Pogledajte što su sve našli u proizvodima koji su nasreću povučeni s tržišta
Š

Pprema zemlji podrijetla, najviše povučenih proizvoda lani bilo je iz EU, ukupno 48, među kojima iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije, Belgije, Poljske i Slovenije.

Ne propustite

Tijekom prošle godine s hrvatskog tržišta opozvano je čak 94 različitih proizvoda. Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), o opozivu proizvoda njih 85 odnosio se na hranu, dok se ostali dio odnosio na hranu za životinje i materijale u kontaktu s hranom. Pitamo se s razlogom, što mi to sve jedemo?

Treba spomenuti, kako je broj opozvanih proizvoda manji nego u 2022. godini, kada je objavljeno ukupno 116 obavijesti o opozivima, a u ovoj godini je s tržišta opozvano 16 različitih proizvoda, od kojih se 12 odnosilo za hranu, tri za hranu za životinje, a jedan za materijale u kontaktu s hranom.

Najčešće povučeni proizvodi od mesa

Prošle je godine u kategoriji mesa i proizvoda od mesa, osim preradi povučeno 13 proizvoda. U najvećem slučaju zbog utvrđenih patogenih mikroorganizama, a u manjoj mjeri zbog alergena.

MeseCo mesnica
U kategoriji mesa i proizvoda od mesa, osim preradi povučeno 13 proizvoda //Foto: Ivan Balija

S tržišta je povučeno 11 proizvoda iz kategorije orašastih plodova, njihovih proizvoda i sjemenki zbog prisustva različitih kemijskih kontaminanata, alergena, mikotoksina i patogenog mikroorganizma, te isti broj proizvoda iz kategorije žitarica i pekarskih proizvoda zbog kemijskih kontaminanata, ostataka pesticida i mikotoksina.

Uistinu, što mi to sve jedemo?

U kategoriji voća i povrća povučeno je devet proizvoda, u kategoriji dijetalna hrana, dodaci hrani i obogaćena hrana osam proizvoda, kod gotovih jela i snacka šest proizvoda, a ostatak se odnosi na ostale prehrambene proizvode, krmne smjese, ribe i riblje proizvode.

Ilustracija, voće i povrće
U kategoriji voća i povrća povučeno je devet proizvoda//FOTO: Ilustracija

U HAPIH-u pojašnjavaju da mjere o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta mogu dobrovoljno pokrenuti gospodarski subjekti u poslovanju s hranom, tada se pokreće postupak povlačenja ili opoziva i o tome obavještava Državni inspektorat (DIRH), piše Net.hr.

U Agenciji napominju da je, prema zemlji podrijetla, najviše povučenih proizvoda lani bilo iz EU, ukupno 48, među kojima iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije, Belgije, Poljske i Slovenije. Slijede 24 proizvoda iz Hrvatske, šest iz Kine, tri iz Turske i dva iz Indije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Virovska prkačijada

FOTO Najprkač je onaj iz Koprivničkih Bregi, nagrađena i najbolja tacna i najljepši štand

Poznati su dobitnici nagrada na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi. Najuređeniji štand ima Društvo žena Novigrad Podravski, dok su se nagradom za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×