Većina ljudi jede sočnu sredinu i baca koru lubenice jer misli da nije jestiva. Međutim, kora lubenice ima niz zdravstvenih prednosti te je vrlo ukusna. No, što s korom od lubenice?
– Vjerovali ili ne, zapravo možete i trebali biste jesti koru lubenice – kaže američka nutricionistica Brenna Wallace, a prenosi 24sata.
Bijeli i zeleni dijelovi lubenice zapravo obiluju hranjivim tvarima poput magnezija i kalija te imaju brojne prednosti. Naravno, bilo bi poželjno da nije tretirana pesticidima i herbicidima.
Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana, što pomaže u probavi. Budući da kore sadrže manje šećera i više vlakana nego sama lubenica, kada se jedu zajedno, pomažu usporiti apsorpciju šećera u crijevima.
Kora je također dom prirodno prisutnoj aminokiselini zvanoj L-citrulin koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Kako je jesti?
Slično kao krastavac, koru lubenice možemo ukiselit. Za one koji to ne vole mogu blendati kore u smoothie ili dodati u sok.
Blendanje jagoda, leda i soka od limuna s jednom do dvije kriške lubenice s korama, naravno također je ukusno, a dodavanje meda i đumbira je trik kako sve skupa napraviti još ukusnijim.
Ribanje kore u ljetne salate i salse ili dodavanje na roštiljske ražnjiće također su kreativni načini korištenja kore lubenice.