9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Temperaturni ekstremi

Stručnjak upozorio: Vrijeme je katastrofa, ratari će morati drastično mijenjati način obrade i sjetve kultura
S

Mi klimatske promjene ne možemo zaustaviti, ali se njima moramo prilagoditi i ublažiti posljedice - istaknuo je stručnjak.

Ne propustite

Meteorolozi su već izračunali kako je ožujak bio najtopliji u povijesti mjerenja. Kako je počeo travanj moguće je da ćemo rušiti nove rekorde. Pogledajte kako i na koji je način stručnjak upozorio ratare na klimatske promjene.

U Studiju 4 HRT-a gostovao je Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kazao je kako će vrijeme katastrofalno utjecati na poljoprivredne kulture.

traktor plug Županija dajestručnjak upozorio
Ilustracija // Foto: Envato Elements

– Faza cvjetanja, faza oplodnje je krenula. Uvijek negdje krajem travnja imamo jedan jači mraz. Prije desetak godina mi smo 26. i 27. travnja imali temperature do minus 9 stupnjeva Celzijusa – podsjetio je i dodao:

– Vrijeme će biti katastrofalno za višegodišnje nasade, dok u isto vrijeme, u istočnoj Slavoniji, počinje sjetva soje i kukuruza – rekao je Kisić.

Stručnjak upozorio: Drastične promjene

– Divim se kolegama, tehnolozima koji će morati pripremiti sjetveni sloj u ovako izrazito suho tlo – rekao je i dodao kako je očito da će poljoprivrednici morati mijenjati politiku.

– Od mijenjanja načina obrade, načina rokova sjetve, ali u isto vrijeme tu je i znanstvena struka, koja mora pronaći nove hibride, nova vegetacijska razdoblja. Nešto što je bilo normalni uzgoj 90 dana, morat ćemo ići prema uzgoju od 60 dana. Mi klimatske promjene ne možemo zaustaviti, ali se njima moramo prilagoditi i ublažiti posljedice – istaknuo je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×