Ako piješ, ne vozi

Sutra je Martinje, a za sve koji misle zaviriti u čašicu policija provodi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača

08:00h
0
Ilustracija // Foto: Mario Kos
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Tijekom prošlogodišnjeg Martinja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježena je 21 prometna nesreća.

Martinje, na koje se tradicionalno krsti mošt, ove godine pada u petak, 11. studenog, neki su ga već počeli slaviti, a neki će u svojim vinogradima slaviti cijeli vikend.

– Da bi spriječili stradavanje na cesti, policijski službenici će cijeloga vikenda provoditi pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača – najavila je policijska službenica Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost prometa. 

Tijekom prošlogodišnjeg Martinja, od 6. do 16. studenoga 2015. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 21 prometna nesreća u kojima su četiri osobe teško i devet osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su osam prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene.

– Ujedno, za vrijeme prošlogodišnjeg Martinja policijski službenici su izvršili nadzor 994 vozača, sankcionirali 491 prometni prekršaj, od čega je 98 vozača vozilo pod utjecajem alkohola. U posebnim prostorijama do otrježnjenja zadržana su četiri vozača, dok ih je uhićeno sedam – kazuje M. Škvorc.

Tijekom deset mjeseci 2016. godine na prometnicama Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 512 prometnih nesreća. Smrtno je stradalo 10 osoba, 58 osoba je teško i 233 osobe lakše ozlijeđene.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 144 prometne nesreće ili u prosjeku svaku treću prometnu nesreću. Od 1214 sudionika prometnih nesreća, kod njih 169 utvrđen je alkohol u organizmu, odnosno kod 19 posto vozača.

Svaki peti vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama bio je pod utjecajem alkohola, što je još uvijek, koliko god se mi trudili velik problem. I tu nije riječ o malim, već o velikim količinama alkohola u organizmu, bila su čak 402 vozača koja su imala od 1 do 1, 150 promila, a njih 375 preo 1,50 – napominje policijska službenica.

Policija stoga moli sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave Martinja, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza ili vožnju prepuste nekom drugom. Na one koji će piti alkohol, ako nemaju prijevoz, mole i da prenoće u vinogradu, hotelu, ako ta mogućnost postoji.

 

čitam...
Loading...