25.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PRAVA DRAMA

Suzani su uzeli četiri dana staru bebu, Centar za socijalno tvrdi da bi mu život s majkom bio ugrožen, teta Štefica: Imala je problema, no pokajala se, dijete su odnijeli kao jastrebovi
S

Ona ima svoje novce, svoju nekretninu, objasnila sam im sve...sad je u Koprivnici na stanu, ali oni i dalje kažu da je rizična i da bude pobjegla s djetetom, da je neće moći kontrolirati - veli Štefica

Ne propustite

Naša redakcija primila je telefonski poziv od Koprivničanke čija je nećakinja jučer trebala biti otpuštena iz koprivničkog rodilišta s četiri dana starim sinom, no na njezinu žalost, iz njega je izašla sama, jer su joj djelatnice Centra za socijalnu skrb dijete oduzele.

Suzanu Pintarić (31) i tetu joj Šteficu Dukarić zatekli smo pred Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, gdje su stigle odmah po izlasku iz rodilišta, u znak protesta, očekujući odgovor na pitanje zašto je dijete oduzeto. Štefica nam je objasnila kako njena nećakinja nije imala bajnu prošlost, tijekom prve trudnoće prije osam godina imala je problema s ponašanjem, no ovu je trudnoću iznijela uredno i nikakvi postupci prema njoj nisu pokretani.

– Cijelu trudnoću je bila u kontaktu s Centrom. Rekli su da joj neće uzeti dijete. Ja sam rekla da ću biti s njom na stanu i brinuti se za njih u početku. Oni su rekli OK, narednih mjesec dana ne budemo došli, a onda ćemo vidjeti. Termin je došao, rodila je normalnog zdravog dečeca, u posjetu smo bili djed, ja i otac djeteta koji je došao s bombonijerom i cvijećem. Danas me (jučer op.a.) u panici nazvala iz rodilišta, odmah sam dojurila, no oni su došli prije mene, uzeli dijete kao jastrebovi i napisali da je otac nepoznat, što nije istina – ispričala nam je jučer vidno uznemirena Štefica.

Prvo dijete već joj uzeli

– Imala je, istina, problema ranije, pokajala se i pati zbog toga što joj je prvo dijete uzeto i udomljeno i traži ga natrag sudskim putem, a sad će i to drugo dijete dati nekom nepoznatom. Cijelu trudnoću smo bile u kontaktu, obavljala je kontrole, došli smo na vrijeme u bolnicu. Sve smo pripremile. Tu je u autu nosiljka i odjeća za bebu, tri kompleta odjeće za izlazak iz bolnice, ima čak tri popluna, toliko smo se svi angažirali da mu osiguramo sve uvjete, ali oni su ga uzeli. Tko će ga sada dojiti? – ispričala je Štefica koja jučer u Centru nije uspjela dobiti nikakvo dodatno pojašnjenje.

– Centar je donio privremenu mjeru na rok od 72 sata, u to je vrijeme dijete moglo biti s nama, doma sam tri dana, uzela sam slobodne dane da ih pazim kad izađu iz rodilišta. Velim, je ona nešto prije pila i imala obiteljske svađe i nasilja i razmirice, ali to je bilo pred nekoliko godina, sad je to iza nje, zato se doselila u Koprivnicu i iznajmila vlastiti stan. Tijekom ove trudnoće mirno je živjela, nije lišena sposobnosti donošenja vlastitih odluka. Kao dijete je imala prometnu nesreću, tri je mjeseca bila u komi, kao posljedica toga malo vuče nogu dok hoda pa ljudi kad je vide tako nestabilnu odmah pomisle da je pijana, ali nije, obavila je ove godine nekoliko puta kontrolu, ima liječničku potvrdu da nije pila. Nije ni mentalno oštećena, u glavi je pametna, završila je srednju školu trgovački smjer – objašnjava Štefica.

Suzana, pak, jučer nije bila u stanju reći ništa suvislo, šokirano je ulazila i izlazila iz zgrade Centra.

Obitelj je jučer protestirala pred zgradom koprivničkog Centra // Foto: Sonja Badalić

Glavni argument Centra je temeljen na događanjima od prije tri godine, ali i činjenici da je otac nepoznat, veli Štefica.

– Svakakvi dobivaju svoju djecu koji su socijalni problemi. Ona ima svoje novce, svoju nekretninu, sad je u Koprivnici na stanu, ali oni i dalje kažu da je rizična i da će pobjeći s djetetom, da je neće moći kontrolirati. Svaki put kad je promijenila adresu, uvijek su znali gdje se nalazi, na pet adresa je napravila novu osobnu – kaže očajna Štefica koja se pita što će biti s djetetom u tom periodu dok sud ne donese svoju konačnu odluku.

– Neka dokažu da nema skrb, a dijete oca, dok to dokažu onda nek’ uzimaju dijete. Pola njihovih navoda u rješenju je netočno. Zvala sam pravnicu i ona će poslati prigovor na nepravilnosti i laži koje su po rješenju izdali – rekla je Štefica.

U Centru tvrde kako je dijete nepoznatog očinstva

U rješenju Centra navedeno je kako je postupak žurnog izdvajanja muškog novorođenog djeteta pokrenut s obzirom da je Suzana dugogodišnja korisnica sustava socijalne skrbi, već je majka jednog djeteta, određivane su joj mjere stručne pomoći i nadzora kao i mjere pomoći te je na posljetku lišena prava roditeljske skrbi na danas sedmogodišnju kćer.

Uslijed narušenih obiteljskih odnosa, čestih selidbi i mijenjanja mjesta prebivališta Suzana je bila korisnica više centara za socijalnu skrb što otežava praćenje i rad. Evidentirana je kao počiniteljica kaznenih djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, a i sama je bila žrtva kaznenog djela.

U rješenju je navedeno kako je rođeno dijete nepoznatog očinstva te kako osoba koju je Suzana imenovala ocem sumnja u to i nije spreman za brigu o novorođenčetu. Majka djeteta, prema mišljenju Centra, osoba je s izrazitim kognitivnim ograničenjima koja ugrožavaju sigurnost djeteta. Vještačenjem je utvrđeno da se ona ne može brinuti ni sama o sebi, a  posebno ne o djetetu.

– Njeno je ponašanje nepredvidivo, povremeno agresivno, a bila je i nasilna prema prvom djetetu. Uz spomenuta ograničenja, majka je sklona prekomjernoj konzumaciji alkohola, selidbama i skitnji te upuštanju u veze s osobama koje ne poznaje. Osim toga, evidentirana je radi fizičkog kažnjavanja djeteta, ustrajanju u aktivnostima koje su mu štetile, uskraćivanju hrane…Sva navedena ponašanja u skladu su s nalazom i mišljenjem vještaka – navodi se u Rješenju.

Slijedom navedenog, životni uvjeti po otpustu iz bolnice mogu biti neposredno ugrožavajući po zdravlje i život djeteta te je temeljem toga donesena odluka o žurnom izdvajanju djeteta od majke i njegovom smještaju u udomiteljsku obitelj ili ustanovu.

Od Centra za socijalnu skrb zatražili smo odgovor hoće li ići na izvanparnični postupak o povjeravanju skrbi drugoj osobi ili postoji šansa da se majci dijete vrati. Ravnatelj Danijel Rušak pojasnio nam je kako ne može u javnost iznositi detalje slučaja zbog zaštite prava i interesa maloljetne osobe.

– Jasno nam je da takovi odgovori negativno utječu na percepciju javnosti o radu Centara za socijalnu skrb, ali moramo štititi tajnost postupka – odgovorio je ravnatelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

croatia poliklinika

Koprivnička ginekologinja otkriva što je najvažnije znati kod planiranja trudnoće

Svaka žena barem jednom godišnje treba obaviti redovite ginekološke preglede. Ukoliko je žena u drugom stanju, potrebna joj je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×